Před 105 lety se narodil Josef Hořejší, oběť komunistické totality

Josef Hořejší se narodil 5. prosince 1905, dožil se 40 let
 

Josef Hořejší byl mělnický podnikatel, kterého komunisté obvinili z velezrady, mučili ho a následně popravili na začátku roku 1950, kdy mu bylo 40 let.

Josef Hořejší se narodil do chudé rolnické rodiny 5. prosince 1905. Měl devět sourozenců. Vyučil se čalouníkem. Byl mistrem ve firmě Liberta, která vyráběla kočárky. Od roku 1940 při práci měl ještě vlastní opravnu kočárků, kterou si zřídil na verandě.

Pobyt na Pankráci

Roku 1942 ho zatkli fašisté a 14 měsíců ho věznili na Pankráci. "Po návratu z vězení postavil na zahradě za domem své tchýně postupně několik dílen, ve kterých v roce 1945 již zaměstnával asi 50 lidí, včetně své rodiny. Doba byla plná těžkostí, ale i optimismu do budoucnosti. Výroba se v poválečných podmínkách rozbíhala. Koho by napadlo, že nedávný pobyt na Pankráci nebyl poslední," uvádí server Totalita.cz

Nástup komunistů

Roku 1947 koupil na Mělníku hektarový pozemek, kde chtěl postavit továrnu na výrobu kočárků a tu původní chtěl zrekonstruovat, nicméně to nestihl, protože mu ji znárodnili komunisté 26. února 1948 jako první ve městě. Josef Hořejší byl v té době mimo Mělník a o ničem nevěděl. Když se chtěl vrátit do továrny pro svoje doklady a osobní věci, objevila se před továrnou bezpečnost, která ho odvezla do mělnické Okresní soudní věznice.

Po několika týdnech byl propuštěn a rodina se začala věnovat zemědělství. Na začátku roku 1949 byl pan Hořejší velice nemocný. Komunisté ho chtěli znovu zatknout, ale nemoc tomu zabránila. Navzdory svému zdravotnímu stavu utekl z Československa a trávil čas v utečeneckém táboře, kde byly špatné podmínky, i proto se vrátil zpátky.

Návrat a velezrada

Vrátil se do Loun. "Převáděl jej jeden z jeho bývalých zaměstnanců. Zde se účastnil výroby a rozšiřování protikomunistických textů v rámci tzv. skupiny "Mělník-Louny"(skupina MAPÁŽ - MAsaryk-PAlacký-Žižka). Všichni doufali, že diktátorský režim co nejdříve skončí. Když komunisté členy této skupiny vypátrali, byl 15. srpna 1949 zatčen spolu s dalšími a obviněn z velezrady. U tohoto obvinění neexistoval jiný než trest smrti," píše se na serveru Totalita.cz

24. října téhož roku ve vykonstruovaném procesu odsouzen spolu s dalšími (Bohumil Klempt, Kamil Novotný a Josef Plzák) k trestu smrti. Ještě předtím ho komunisté mučili. Zbytek rodiny byl před rokem 1989 pronásledován a perzekvován.