Z Neratovic až na olympiádu

Při závodech ve skicrossu reprezentovali Středočeský kraj dva závodníci z Neratovic
 

Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže 2016 jsou minulostí. Od 17. do 21. ledna bojovala s konkurencí dalších 13 krajů České republiky výprava školáků ze středních Čech. Z konečného výsledku panuje mírné zklamání.

„Původně jsme počítali, že skončíme do desátého místa. Namísto toho jsme odjížděli jako dvanáctí,“ řekl smutně Přemysl Landa, vedoucí středočeské výpravy. Přitom obhajoba jedenácté příčky z minulé zimní olympiády Středočechům unikla jen těsně. Zástupci domácího, Ústeckého, kraje, předstihli středočeské sportovce o pouhý bod.

 

K silným stránkám patřilo rychlobruslení, šachy a krasobruslení

 

Nejúspěšnějším sportem se pro Středočechy stalo rychlobruslení, v kterém získali hned pět z celkových sedmi zlatých medailí. Z desítky soutěžních disciplín sahali vysoko i krasobruslaři, na paty těm nejlepším šlapali po celou dobu středočeští šachisté. „Maličko zklamaní jsme z desátého místa hokejistů. Tipovali jsme, že obsadí pozici někde okolo páté příčky,“ povzdechl si Přemysl Landa.

 

„V hokejové nominaci, stejně jako tomu bylo i v případě jiných sportů, bylo mnoho školáků, pro které to byla vůbec první olympijská zkušenost. S o to větším příslibem hledíme k šampionátu, který se bude konat za dva roky,“ dodal však jedním dechem vedoucí středočeské výpravy.

 

Na podzim se tréninkovým střediskem neratovických lyžařů stalo italské Livigno
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Neztratili se ani skicrossaři. S výsledkem jsou spokojení

 

Skikros nebo také skicross je disciplína akrobatického lyžování, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami.

Přestože Středočeský kraj obvykle nenabízí dostatečné sněhové podmínky k nácviku skicrossového ježdění, nezůstávali jeho reprezentanti u dna výsledkových listin. Nejvýše vystoupal Šimon Šnajdr ze Ski klubu Mělník, který v kategorii mladší žáci dosáhl na bronzovou medaili. Jen o příčku níž se umístila starší žákyně Michaela Šindelářová ze Ski klubu Kralupy nad Vltavou.

 

S konkurencí se neohroženě utkali i zbylí členové týmu Barbora Černohorská a Dorián Kratochvíl ze Ski clubu Neratovice. „Trénujeme v Krkonoších, kde máme vlastní chalupu. Třikrát až čtyřikrát v roce jezdíme lyžovat na ledovec do ciziny,“ informuje Kateřina Kořánová o tréninkových možnostech neratovických lyžařů.

 

V konečném žebříčku obsadili středočeští chlapci dělené páté místo, děvčata nechala za sebou zástupkyně Plzeňského, Libereckého, Olomouckého a kraje Vysočina. „S výsledkem jsme spokojení. Všechny děti předvedly to, na co měly,“ pochválil svěřence Michal Šindelář, trenér výpravy skicrossařů. „Spokojení jsme i s pořádáním olympiády. Z organizačního hlediska jsme neshledali žádný problém,“ dodává na závěr Michal Šindelář.

Klíčová slova: