Tragické nehody, modré zóny a zákaz vjezdu kamionů do Prahy. To byl týden ve středu Čech

 

I přestože jsou prázdniny, v uplynulém týdnu jsme opět zaznamenali mnoho tragických či zajímavých událostí. Pojďte si je s námi připomenout.
 

Uplynulý týden byl na středočeských silnicích tragický. Začalo to už minulý víkend, bohužel série úmrtí pokračovala. Hned v pondělí zemřel muž na silnici mezi obcemi Velká Dobrá a Doksy, když nezvládl řízení, přejel do protisměru a narazil do protijedoucího auta. Ve středu pak zemřel řidič na Mělnicku, o den později si další lidský život vyžádala hromadná nehoda na Mladoboleslavsku. Jen o štěstí pak může mluvit mladá cyklistka, do které v pondělí v Komárově na Buzelucké ulici najelo auto. Zranila se, ale nehodu přežila, po řidiči, který z místa nehody ujel, teď pátrá policie.
 

Budou vyslyšena přání lidí?

U dopravy ještě chvíli zůstaneme - Prahy se totiž týkají dvě obrovská dopravní témata, obě pak budou mít dopad i na Středočechy. Jedním z nich je zákaz vjezdu kamionů do hlavního města, což by sice byla milá myšlenka, kdyby pro kamiony existovala náhradní trasa. Jenomže Pražský okruh stále není dostaven a kamiony tak zřejmě budou hledat jiné trasy, které povedou středočeskými obcemi.

Neméně závažným problémem je zavádění modrých zón po ulicích hlavního města. Do toho totiž dojížděly tisíce Středočechů do zaměstnání a svá auta parkovaly v ulicích Prahy. To už však nebude možné. Už 24. srpna spustí zóny Prahy 5 a 6 a řidiči pocítí poměrně zásadní změny. Následovat bude 1. října Praha 8 a postupně se přidají další městské části. Navíc magistrát tvrdí, že žádné ústupky dělat nebude, a od začátku se chystá špatně zaparkovaná auta pokutovat. Takže se nevyplatí hazardovat. Na kolik vás tedy vyjde parkování v hlavním městě? Z obyčejného parkování se stal velký kšeft, říká komunistický kandidát na hejtmana Zdeněk Štefek. A co na to ostatní kandidáti?
 

Využijte poslední srpnové koupání naplno

Letošní léto není tak teplé jako to loňské, a tak by se mohlo zdát, že s kvalitou vody nemohou být potíže. Jenomže situaci mění přívalové deště, které způsobují lokální povodně. Díky nim se zhoršuje kvalita vody ke koupání. V kraji je míst nevhodných ke koupání celkem dost, hygienici však zejména varují před koupáním v Ostré a v Bakově nad Jizerou.

Když zrovna počasí nevychází na koupání, můžete si zajít třeba na samosběr ostružin na plantáž u Staré Boleslavi a poté něco upéct podle našeho receptu. A když už jsme u těch receptů - vyzkoušejte třeba ten na zdravé chia krekry.
 

Muchomůrka zelená se zanořenou pochvou (kalichem smrti) v zemi.

A když nebudete vařit, můžete zajít třeba na houby. Dejte si však pozor, ve středočeských lesích se hojně vyskytuje muchomůrka zelená, kterou můžete zaměnit za holubinky se zelenou barvou klobouku, muchomůrku růžovku (lidově zvanou masák), čirůvku zelánku, ale někdy dokonce i za bedlu nebo žampion. Následky otravy jsou vážné, nevratné a často smrtelné.

Až budete v lese, dejte si pozor i na létající klíště. Repelenty na něj nezabírají. Naštěstí tento parazit nezpůsobuje žádné nemoci, jen nepříjemné pocity.