Výbuch v kralupské chemičce zabil šest lidí, předcházelo mu čištění nádoby na pohonné hmoty

 

Dnešnímu výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku předcházelo čištění prázdné nádoby na pohonné hmoty, což potvrdil starosta Kralup Petr Holeček. Podle informací radnice zřejmě nebyl dodržen technologický postup. Starosta zdůraznil, že šlo o lokální neštěstí a další nebezpečí nehrozí. Exploze si vyžádala šest obětí na životech a dvě zranění.

Společnost Unipetrol uvedla, že exploze se ozvala v jedné ze skladovacích nádrží v kralupské rafinerii a nedoprovázel ji požár. "V tuto chvíli je situace pod kontrolou a nehrozí žádné další nebezpečí. K úniku nebezpečných látek nedošlo. Podrobnější informace o mimořádné události zjišťujeme," vysvětlil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Zatím nepotvrdil neoficiální informace, že mezi oběťmi nejsou zaměstnanci z Kralup, ale nejspíš zahraniční pracovníci, pravděpodobně z Polska.

Neštěstí v Kralupech je jedním z nejtragičtějších výbuchů v průmyslových objektech v České republice od 60. let a druhou nejtragičtější explozí v Česku za posledních 30 let. Soustrast rodinám obětí na twitteru vyjádřila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

Co na to vyšetřovatelé?

Lukáš Hodík z krizového řízení města na radničních facebookových stránkách uvedl, že při čištění prázdné nádrže pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody příčina neštěstí zatím není známa. "Vyšetřovatel je na místě chvíli. Myslím si, že přesnou příčinu dnes ani znát nebudeme. Každopádně žádný další výbuch nebo požár nehrozí," uvedl Svoboda.

Škodlivé látky neunikly

Zástupkyně mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jana Jandová řekla, že podle informací integrovaného záchranného systému neunikly nebezpečné látky do vzduchu ani do vody, na místě proto nebyli zástupci její organizace. Podle Svobody na místě zasahovaly dvě profesionální, jedna dobrovolná a dvě podnikové jednotky.

Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Roční kapacita obou tuzemských rafinérií v Kralupech a Litvínově je dohromady devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinérii připadá 3,3 milionu tun.

Jeden ze zraněných má popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Vinohradská nemocnice v Praze po explozi aktivovala takzvaný traumaplán, který počítá s příjmem většího počtu pacientů. Ještě před polednem ho mohla odvolat.

Podle posledních informací z motolské a vinohradské nemocnice jsou oba pacienti zranění při výbuchu v areálu chemičky mimo ohrožení života. Oba mají středně těžká zranění.

Babiš summit nepřeruší

Za velké neštěstí, které ho mrzí, označil z Bruselu událost premiér v demisi Andrej Babiš. "Ta chemie občas je taková, ale tam asi selhal lidský faktor," míní. Na dotaz, zda by kvůli tragédii v Kralupech neměl přerušit návštěvu Bruselu, uvedl, že je mu to strašně líto, ale myslí si, že je důležité, aby na summitu zůstal. "O to víc, že mám zastupovat i Slovensko. Pan ministr vnitra si to vzal na starost, všechny bezpečnostní složky, záchranný systém zafungovaly."

"Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet," měl jasno ministr vnitra Lubomír Metnar, který dnes dorazil na místo neštěstí. Hasiči podle něj zásah perfektně zvládli. Na místě chtěl zjistit, zda nehrozí nebezpečí Kralupským. Pokud jde o vyšetřování, počty policistů se podle něj budou postupně snižovat.

Obrovský požár chaty a extrémně obtížný zásah hasičů. Více čtěte zde.