Epidemie zavírá školy, nemocnice a sociální zařízení. Zákazů stále přibývá

Chřipková epidemi ani v únoru neustupuje
 

Se sílící chřipkovou epidemií v Česku přibývá zákazů návštěv v nemocnicích nebo sociálních zařízeních. Zavřeny byly kvůli chřipce i některé školy. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová oznámila, že je v republice celoplošná chřipková epidemie. Nemocných s akutními obtížemi dýchacích cest včetně chřipky bylo podle pátečních údajů v Česku v průměru 1 865 na každých 100 000 obyvatel. Chřipka si už letos vyžádala několik obětí.

Zákazy návštěv začaly některé nemocnice vyhlašovat koncem ledna. Přibyly nové zákazy v zařízeních po celé republice. Například ve Středočeském kraji se omezila návštěva na vybraných odděleních nemocnice v Mladé Boleslavi a omezení návštěv na lůžkových odděleních žádá také rakovnická nemocnice. Úplný zákaz návštěv již vyhlásily nemocnice v Nymburce, Příbrami nebo Kolíně.

Na západě Čech omezily návštěvy už dříve třeba plzeňská fakultní nemocnice či nemocnice v Ostrově. Nově zakázaly návštěvy nemocnice v Klatovech, plzeňská soukromá zařízení Privamed a Mulačova nemocnice nebo krajské nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého ale bude po domluvě umožněna rodičům návštěva v dětských odděleních karlovarské a chebské nemocnice.

Nové zákazy

Zákaz návštěv chystá nemocnice v Sokolově. Také Psychiatrická nemocnice v Dobřanech podle mluvčího Libora Panoše žádá příbuzné pacientů, aby v případě zdravotních potíží návštěvu odložili.

Na severu Čech zakázaly návštěvy Oblastní nemocnice Trutnov či krajská nemocnice v Novém Bydžově na Hradecku. Již dříve omezily návštěvy hradecká fakultní nemocnice, Krajská nemocnice Liberec nebo nemocnice v Semilech a Jilemnici na Semilsku. Na Vysočině omezilo návštěvy už pět nemocnic nebo sociálních zařízení. Platí také zákaz v domově pro seniory Na Bradle ve Světlé nad Sázavou.

V Moravskoslezském kraji vyhlásily zákaz návštěv Městská nemocnice Ostrava a Slezská nemocnice v Opavě, od úterý návštěvy zakáže Nemocnice Nový Jičín a od středy havířovská nemocnice. Už od soboty zákaz platí ve Fakultní nemocnici Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v regionu. Návštěvy jsou zakázány také v Léčebně dlouhodobě nemocných či v Domě sociálních služeb v Ostravě-Radvanicích.

Chřipkové onemocnění

I většina nemocnic v Olomouckém kraji rozhodla kvůli rostoucímu počtu lidí s chřipkovými onemocněními o zákazu návštěv na lůžkových odděleních. Opatření už několik dní platí například na dvou odděleních Fakultní nemocnice Olomouc a plošný zákaz byl vyhlášen v Nemocnici Šternberk.

Od úterý budou návštěvy zakázány také ve Vojenské nemocnici Olomouc či Nemocnici Prostějov. Ode dneška platí zákaz návštěv i na jihu Moravy v nemocnicích v Břeclavi a Hustopečích a počínaje úterým budou zakázány návštěvy i v kyjovské nemocnici.

Kvůli chřipkové epidemii jsou v krajích uzavírány také některé školy. Takzvané chřipkové prázdniny měla v minulém týdnu například základní škola T. G. Masaryka v Lysé nad Labem na Nymbursku.

V Plzni je od pátku zavřená 55. mateřská škola v Mandlově ulici, 26. základní škola Plzeň-Růžovka a od úterka vyhlásila chřipkové prázdniny i Základní a mateřská škola v Plzni-Božkově, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Na Vysočině bude zase třeba od úterý do pátku zavřená malotřídní základní škola s mateřskou školou ve Škrdlovicích na Žďársku a ke stejnému opatření sáhly už minulý týden dvě školy ze Žďárska a Jihlavska.

V některých krajích si už chřipka letos vyžádala první oběti. Podle posledních údajů z webu Státního zdravotního ústavu za první čtyři týdny letošního roku podlehlo chřipkové infekci 12 lidí. Hlášeno bylo celkem 57 závažných případů, kdy lidé kvůli chřipce skončili v nemocnici.