Vizuální vyprávění o české přírodě

Na výstavě uvidíte například i fotografie Ondřeje Prosického
 

Komedie i dramata, zkrátka příběhy české přírody v podání amatérských i předních profesionálních fotografů, si můžete prohlédnout ve Středočeském muzeu Roztoky.

Příroda má spoustu příběhů

Výstavu PŘÍBĚHY ČESKÉ PŘÍRODY si ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy můžete prohlédnout od čtvrtka 15. října do 17. prosince 2015. Je součástí stejnojmenného populárně naučného projektu společnosti Beleco.

Projekt Příběhy české přírody má za cíl představit nové vnímání vztahu člověka a krajiny. Veřejnost do tohoto poznávání chce také zapojit. Projekt je realizován díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Seznámíte se s 8 příběhy, které odhalují změny, ke kterým v české přírodě v průběhu času a často zásluhou člověka došlo.

"Česká příroda je plná zajímavých příběhů, narazíme v ní na dramata, komedie, detektivky i řadu záhad. Často v těchto příbězích hraje důležitou roli člověk," tvrdí organizátoři.

Podle manažerky projektu Příběhy české příběhy, Simony Polákové, se největší zázraky přírody často odehrávají hned za našimi dveřmi.

Beleco jako odborná organizace působí v oblasti ochrany přírody.
Zajišťuje odbornou činnost, ale i popularizaci a osvětu v oblasti ochrany přírody. Beleco je členem Zeleného kruhu  a Koalice nevládních organizací pro Naturu 2000.

 


Fotky profesionálů i amatérů

Většina fotografií na výstavě vzešla z nejlepších snímků z letní fotografické soutěže, kterou vyhlásila společnost Beleco.

Příběhy české přírody v Roztokách představí také profesionální fotografové přírody, Ondřej Prosický a Pavel Radosta.

Fotograf a geolog Ondřej Prosický procestoval všechny osídlené kontinenty na Zemi a je patronem tohoto projektu. „Jako fotograf krajinář jsem navštívil mnoho unikátních biotopů v odlehlých koutech světa. Ze všeho nejvíce si ale vážím příležitostí, které mám na dohled objektivu v české přírodě," prozradil.