Středočeský kraj bez elektřiny. Silný vítr nadále komplikuje životy

Silný vítr se blíží do České republiky
 

Kvůli silnému větru je ve Středočeském kraji bez elektřiny zhruba 10 000 odběratelů. Hasiči dál vyjíždějí k popadaným stromům, problémy jsou i v dopravě. V části kraje nadále trvá kalamitní stav, který vyhlásil ČEZ.

 

Mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová potvrdila, že jsou hasiči stále voláni k popadaným stromům nebo uvolněným střechám. Od pondělních 21:00 do dnešních 8:00 zasahovali hasiči u 136 událostí, minimálně 120 z nich mělo souvislost s bouří Sabine.

Od nedělních 22:00 se tak hasiči ve středních Čechách zabývali více než 1 300 událostmi. Práci jim komplikuje i rozsáhlý požár haly v Úvalech u Prahy, vyhlášený byl třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, kolem 8:00 byl snížen na druhý.

Středočeský kraj je s Královéhradeckým nejpostiženější, co se odběratelů bez elektřiny týče. "Předpokládáme, že se nám většinu zákazníků podaří připojit zpět k distribuční soustavě během dnešního dne," řekla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Problém s dopravou

Problémy přetrvávají v dopravě, omezený provoz je na řadě železničních tratí. Kvůli silnému větru mohou nabírat až hodinová zpoždění vlaky na trati ze Všetat do Mladé Boleslavi, mezi Rakovníkem a Kladnem se mohou vlaky zpožďovat až o 40 minut. Zpožděné mohou být i vlaky mezi Berounem a Rakovníkem, kde vypadlo napájení staničního zabezpečovacího zařízení ve stanici Roztoky u Křivoklátu.

S problémy musí počítat i řidiči aut. U Petrovic na Příbramsku narazilo auto do spadlého stromu, nikdo se nezranil. U Žďáru na Rakovnicku převrátil vítr návěs nákladního automobilu.

Klíčová slova: