Komentář Leo Steinera: Vrtěti dinosaurem aneb Zemanova hra plná nenávisti

Podivná hra dvou zvláštních mužů momentálně ovládá politické dění v roztříštěné České republice
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kostky jsou vrženy, chtělo by se říct. Šéfem casina je senior z Vysočiny, o jehož službě vlasti by se v posledních letech dalo pochybovat. Slouží totiž hlavně sám sobě a svému nutkání se mstít za každou cenu. Využívá k tomu i svá pážata a je jedno, jestli se jmenují Andrej Babiš či Jan Hamáček. Všichni jsou jen fgurkami v jeho nenávistné partii.

Ačkoliv bookmakeři stále věří Andreji Babišovi jako premiérovi, tak aktuální „dramatické“ rozhodování sociálních demokratů zcela ignorovali. Pokud chcete vědět, jaké události hýbou společností a jaké rozuzlení pravděpodobně na jejich konci bude, běžte do sázkové kanceláře. Je to lepší než pokec na pavlači s paní Novákovou.

Dozvíte se tam například, že kurz na odstoupení předsedy vlády do 1. září je 1,11:1. Že si funkci udrží až do konce roku, bookmakeři také předpokládájí v kurzu 1,53:1. Takže si sice na velké prachy nepřijdete, ovšem jako studnice informací ideální místo. Všechno jsou to ale vlastně takové tanečky.

Pokloňte se a držte krok

Jisté také je, že zkušený mezi nejzkušenějšími politickými dinosaury Miloš Zeman moc dobře ví, jaké partie rozehrát během okurkové sezony, aby byl i v této době byl středem pozornosti. O to přesně jde, žádné velké myšlenky tam jinak nehledejte. Ve skutečnosti totiž partie prezidenta republiky veřejnost nezajímá, účel, průběh a výsledek je předem daný.

Leo Steiner
- ředitel sekce řízení Národních programů
- vystudoval univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta
- působil také ve funkci náměstka Státního fondu životního prostředí
- upozornil na machinace s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji

Cíl hry je všem známý, ve jménu pseudo celorepublikového blaha a osobní ješitnosti pomsta všem, kteří chtěli hrát dle pravidel s cílem nesloužit jemu. "Ó Velký, ó mocný, jak jsi jedinečný," musíte říkat a hlavu mít skloněnou přesně tak, jak si to Výsost žádá. Jinak jste zataženi do jeho intrik a z bludiště chimér, lží a polopravd se nedostanete, ani když si cestou budete sypat drobečky nebo natahovat provázek. Nemáte šanci, On rozhoduje.

Dva muži a čáp

Kurzy na Miloše Zemana vypsané nejsou. Proč také? Jaký by asi byl kurz? Výhra koruny za vsazených deset tisícovek? Možná to by bylo adekvátní a vystihující. Zkušený matador prakticky nemá protivníků. Ví toho hodně, nakonec na tom za léta v politice pracoval hodně tvrdě. Křišťálovou kouli, kterou se politici často zaklínají, sice nemá. Nepotřebuje ji, v jeho "krabici plné informací" jistě bude dostatek reálných materiálů.

Dinosaurus i netradiční politik bojující proti tradičním, se kterými si "upekl" své miliardové jmění, v každém případě rozehráli zvláštní partie. Za mne kurz ve hře o Čapí hnízdo i Střet zájmu by byl velmi nízký, jelikož i zde je výsledek snadno odhadnutelný.

Jaká „sázka“ se tudíž pro bookmakery, a tudíž pro nás nyní nabízí? Prodá, či neprodá? Abolice ano, či ne?

-Leo Steiner-