FOTO ze zásahu: Ve vinohradské nemocnici unikaly chemikálie

 

Cvičí na to mnohokrát, opakují stejné věci stále dokola. Hasiči přesně vědí, jak se chovat, když dojde k úniku chemikálií. Ostrý test přišel v pondělí odpoledne v nemocnici na Vinohradech. Obstáli na jedničku. 

Únik chemikálií je pro každého člověka noční můrou. Mohou přijít velké komplikace. Bojovat proti tomu musí hasiči, kteří jsou samozřejmě na takové situace dokonale vycvičeni. To se jim hodilo i v pondělí odpoledne, když dorazili k Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Jejich reakce musela být přesná, protože v první chvíli nikdo netušil, o jakou látku jde. 

Na místo postupně přijely jednotky z pražské centrály, Strašnic, Holešovic, Krče a Petřin včetně chemiků. Zjistilo se, že k úniku došlo na gynekologickém oddělení. Hasiči následně vynesli z budovy skříň, ve které látka vytekla. "Jednalo se o formaldehyd," potvrdil za hasiče Martin Kavka. 

Protože se tedy nejednalo o nijak extrémně nebezpečnou látku, mohla být také zastavena evakuace osob z dalších oddělení nemocnice. Všichni si oddechli, protože celá událost skončila tou lepší variantou. Pokud by totiž šlo o nějakou zdraví škodlivou látku, celý proces by byl mnohem náročnější. Hasiči si však vyzkoušeli, že i podobný zásah "naostro" zvládají.