V hale Masarykova nádraží hořelo, hasiči zachránili dva lidi

 

Požár samozřejmě nikdy není nic příjemného. Dnes v noci hořelo v hale Masarykova nádraží a zásah v uzavřeném prostoru je vždycky ještě o něco složitější. Hasiči však naštěstí vše zvládli dřív, než se plameny stihly nějak výrazněji rozšířit. 

Nácvik likvidace požáru v halách, továrnách a dalších uzavřených prostorech je běžnou součástí výcviku hasičů. Dnes v noci však o cvičení nešlo, jednotka z Prahy vyjížděla k ohni, který byl ohlášen přímo v hale Masarykova nádraží. Štěstím bylo, že před třetí hodinnou ranní na místě bylo jen několik málo lidí. 

"Požár zničil celý automat na kávu, kde pravděpodobně vzniknul. Plameny a sálavé teplo poškodily část vedlejšího přístroje na automatické pořizování fotografií," potvrdil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle něj museli zasahující muži odvětrat prostor haly nádraží a pomocí vyváděcích masek zachránili dvě osoby ze zakouřeného vestibulu.

Proč oheň vznikl, je stále ještě v šetření. Velmi pravděpodobnou verzí, se kterou samozřejmě pracují i vyšetřovatelé hasičů a policie, je však úmyslné zapálení. Podobné požáry jsou sice na první pohled "v klidu". Ve chvíli, kdy by se ale plameny stihly rozšířit a měly dostatek "potravy", škody by byly mnohem vyšší. I samotný zásah by se v tu chvíli dostal do zcela jiné roviny. 

Provoz na Masarykově nádraží nebyl nijak omezen, vlaky normálně odjížděly i přijížděly. Pokud by si náhodou někdo všiml čehokoli potřebného, co se v inkriminované době v hale nádraží dělo, měl by informace co nejdříve předat policii například na lince 158.