Byl údajný dobyvatel severního pólu lhář? Zdá se, že Peary to nemohl stihnout

Novějším zkoumáním bylo zpochybněno, zda Peary do oblasti severního pólu skutečně doputoval
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   osobnost

Byl to nekompromisní, nebezpečný a drahý souboj o prvenství celosvětového významu. Ten, kdo dojde první na severní pól, zaručí si nesmrtelnost. Podle oficiálních zpráv se tak opravdu stalo a pochybným úspěchem se mohl pochlubit americký polárník Robert Peary. Proč je však dodnes nejasné, jestli se mu to doopravdy podařilo?

Rodák z Pensylvánie byl několik let ve službách amerického námořnictva. Robert Peary si však vydobyl nesmrtelnost zcela jiným povoláním. Stejně jako Amundsen, Cook a Jára Cimrman se snažil dobýt severní pól. Z námořníka se tak stal polárník, který je oficiálně prvním člověkem, který se do nehostinných a těžko dostupných poloh naší planety dostal. Ne všichni tento encyklopedický fakt uznávají. Proč? 

Trénink v Grónsku

Robert Peary si předtím, než zaměřil svoji pozornost na výpravu směrem k severnímu pólu, vyzkoušel svoje schopnosti v Grónsku. První těžký úkol zněl jasně. Překonat 1 100 kilometrů napříč tímto ledovým ostrovem. To se ale napoprvé nepovedlo. Podruhé se mu však spolu s norským kolegou Astrupem cíl podařilo naplnit. 

Zajímavé je, že list New York Times, který zprávu na základě Pearyho telegramu jako první otiskl, o osmdesát let později – v roce 1988 – zveřejnil omluvu. V té se také píše: „V dobré vůli a vzhledem k Pearyho dobré pověsti naši redaktoři o dobytí severního pólu vůbec nepochybovali.“

Následovala výprava na sever od fjordu Independence, kde cestoval se svojí ženou. Kvůli nepřízni počasí však moc velkého úspěchu nedosáhl. Naučil se však od místních Inuitů, jak přežívat v nehostinných podmínkách. 

Pochybné prvenství

Peary si následně vytyčil jasný cíl, kterým byl severní pól. Poprvé však neuspěl a přišel o osm prstů na nohou kvůli omrzlinám. V roce 1905 se sice dostal nejdále, ale stále daleko od severního pólu. 

6. dubna 1909 se mu údajně podařilo splnit tento složitý a nebezpečný úkol. Se skromnou výpravou se mu podařilo být jen 9 kilometrů od pólu a tuto vzdálenost zvládl na lehkých saních se čtyřmi Eskymáky a svým černošským sluhou Hensonem. Na místě vyvěsili americkou vlajku a zanechali plechovou krabici. 

Jeho prvenství zpochybnil jiný polárník, konkrétně Frederick Albert Cook, který tvrdil, že severního pólu dosáhl o rok dřív, jen ho nemohl ohlásit včas, protože byl nucen přezimovat na Antarktidě. Dánská komise a americký kongres však prvenství Pearyho potvrdili. 

Důkazy ale nejsou dodnes stoprocentní. Ona plechová krabice se ztratila a v posledním úseku nezaznamenával data o poloze a nikdo z dalších účastníků výpravy neměl znalosti na to, aby správnost zpochybnil, či potvrdil. Hlavním důkazem proti Pearymu tvrzení pak je, že ani dnešní expedice vybavené nejmodernějšími technologiemi nebyly schopné na pól dorazit tak rychle jako Peary. Podle mnoha odborníků tak slavný dobrodruh lhal.

Zdroj: redakce, New York Times, Český rozhlas, Česká televize

KAM DÁL: Ztracený miliardář a dobrodruh. Po letci Stevenu Fossettovi pátrala armáda a tisíce dobrovolníků.