Krnáčová blouzní? Praha je podle ní v dobré kondici a s Babišem je v pohodě

Na Lítačku je hrdá, bohužel i tam je řada problémů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výměna lídra ANO v Praze Patrika Nachera za Petra Stuchlíka před volbami byla netaktickým krokem, původně vybraný kandidát na primátora měl lepší znalosti metropole a lidé ho lépe znali. Řekla to dosluhující primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a dodala, že i kampaň hnutí v hlavním městě byla podle ní nešťastně nastavená.

Krnáčová také zhodnotila výsledky jí vedené pražské vlády, která má dle jejího názoru za sebou řadu pozitivní výsledků a metropoli předává ve vynikajícím stavu. "V případě, že by zůstal pan Nacher, který v primárkách na primátora vyhrál, volebním lídrem, tak by ten výsledek dopadl úplně jinak," uvedla primátorka. Chybou byl podle ní i slogan "Nakopneme Prahu". Nacher byl po volbách, kde ANO skončilo na posledním místě z pěti uskupení zvolených do zastupitelstva, zvolen předsedou nového zastupitelského klubu ANO.

Primátorka také uvedla, že i přes kritiku z jeho strany má stále stejný vztah s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem a z hnutí vystupovat nehodlá. Právě Babiš výměnu pražského lídra prosadil.

Praha je prý ve výborné kondici

Primátorka shrnula projekty a investice, které považuje za největší úspěch svojí garnitury. Jako první zmínila otevření tunelu Blanka, vyřešení kauzy opencard prostřednictvím nové karty pro MHD lítačky a pro město výhodnější podmínky najmu Škodova paláce, kde sídlí magistrátní úředníci. "Jenom na těchto kauzách jsme městu ušetřili zhruba čtyři miliardy," uvedla. Významné je podle ní také získání stoprocentního podílu v Pražských službách a 49 procent v Pražských vodovodech a kanalizacích, které v metropoli distribuují vodu.

Mezi dalšími úspěšnými projekty primátorka uvedla začátek rekonstrukce spodní části Václavského náměstí, dostavbu nové linky Ústřední čistírny odpadních vod nebo schválení Pražských stavebních předpisů, strategického plánu a dokončení návrhu nového územního plánu. Dále zmínila například postup v přípravě dokončení vnitřního okruhu a Radlické radiály nebo posílení a investice do MHD a městských částí. Zadlužení Prahy se podle Krnáčové snížilo z 32,67 na 20 miliard korun. "Praha je ve vynikající finanční kondici a může si půjčovat na další projekty za velice výhodných podmínek," řekla.

Asi to fakt myslela vážně

Z neúspěchů Krnáčová jmenovala například to, že se nepodařilo začít stavět novou linku metra D. "Strašně mě mrzí, že spadla ta trojská lávka," řekla. Dodala však, že odborná firma několik měsíců před pádem uvedla, že je stavba bezpečná.

Kritice primátorka podrobila některé svoje koaliční partnery, zejména ze Strany zelených. "Jednou z velkých chyb této koalice bylo, že tyto klíčové oblasti jsme svěřili politické straně, která opravdu neměla zájem na tom, aby se Praha rozvíjela a aby se stavělo," řekla. "Myslím si, že to, co jsme udělali navzdory tomu, jakou jsme měli celkem obtížnou situaci, tak se to blíží téměř zázraku," zakončila. 

Jako varování pro ostatní

Těžko říct, jestli toto vše myslela Krnáčová vážně, nebo prostě jen blouznila. Nejspíš však platí první varianta. Tak se na to podívejme - drahé a navíc nedostupné bydlení, věčně ucpaná metropole, zaparkovat v Praze je téměř nemožné, neustále rozhádaná koalice paralizovaná a neschopná pracovat atd. To je jen pár obrovských nedostatků, které za její vládou zůstanou. A to opravdu není v bití se v prsa.

Primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice) hodnotí negativně způsob, jakým Krnáčová komunikovala směrem k veřejnosti. "Rada udělala řadu důležitých a správných rozhodnutí. Pro další období je připravena k realizaci řada dobrých projektů. Místo jejich prezentace však posílala na veřejnost negativní signály. Nejhlasitější byla Adriana Krnáčová. Snad je to alespoň varování a poučení pro budoucí primátory."

Podle lídra Pirátů do letošních voleb Zdeňka Hřiba, který aspiruje na post primátora, chyběla primátorce a celé koalici schopnost stanovit pro město celkovou vizi směřování a rozvoje Prahy. "Rád bych se s primátorkou sešel a probral to detailněji. Udělat chybu může každý, ale opakovat chyby svých předchůdců by bylo opravdu trapné."