"Brigádu nemám, práce mi nevoní." Pomůže koučink?

Chcete dosáhnout svých cílů? Tak jich dosáhněte, máte na to.
 

Pracovat mě nebaví a brigády tolik nenesou, tak raději nebudu dělat nic. Je vám to povědomé? Schopnost něčeho dosáhnout začíná a končí ve vaší vůli. Když ji nemáte, je na čase vyhledat kouče, který si vás vezme do parády.

Když se řekne kouč, nejspíš se vám zježí vlasy na hlavě a zeptáte se, na co to je. Okamžitě vám blesne hlavou, že vy nic takového nepotřebujete. Ale když se pak podíváte za svojí prací a organizačními schopnostmi, opak je pravdou. Zvládnete to sami a většinu svých pochybení si odpouštíte. No jo, ale proč už jste tedy nedosáhli všeho, po čem toužíte? 

"Mám toho nad hlavu, mimo práci nic dalšího nezvládám," postěžovala jsem si. Koučka Radka Lankašová vážně pokývala hlavou. A potom mě nechala lámat si hlavu nad tím, jaké kroky vlastně musím udělat, abych toho začala zvládat víc. Za kratší čas.

"A co by se stalo, kdybyste o tuhle práci přišla?" zeptala se koučka znenadání. Hmm, dobrá otázka. Vlastně by se nestalo vůbec nic, jen bych se věnovala jiné práci. "Tak to je teda úleva!" vydechla jsem. Díky tomuto uvědomění mi najednou šlo psaní mnohem lépe od ruky.

 

Nemůžu, nechci, nejde to...

Kouč není psycholog, ale dovede vám nastavit zrcadlo. Na všechny otázky znáte odpověď vy sami, jen si to třeba neumíte přiznat. A tak je tady kouč, který vám pomůže přemýšlet o dosavadním osobním nebo profesním životě. Pomůže vám ujasnit si, co doopravdy chcete a jak to uděláte. Ty hlavní kroky ale už musíte vykonat sami. Jít a udělat to. 

Je dobré, když se nestydíte říci všechno tak, jak to vidíte. Jedině tak se vám dostane kvalitní zpětné vazby. Když budete cokoli zamlčovat nebo předstírat, nedopracujete se k výsledku. Poté, co dokážete pojmenovat svoje problémy nebo překážky, už snadno dojdete k tomu, jak je překonat a vyřešit.

 

"Na to vůbec nemám čas, ale chtěla bych to udělat," řekla jsem na schůzce s koučkou. Jednalo se přitom jen o odblokování nejmenovaného účtu, které nakonec netrvalo ani 5 minut. Stačilo jen vyřídit dva maily. Přesto to pro mne byl do té doby záludný problém, kterému jsem se vyhýbala jako čert kříži.

"Vlastně se mi do vkládání produktů do shopu nechce, protože to zabere spoustu času a je to obrovská nuda. Ale přitom chci, aby to byl do budoucna můj pasivní příjem," ujasnila jsem si. Jenže bez práce to nejde a čím déle věci odkládáte, tím větší obluda vám z toho naroste. Přitom stačí ukousnout si každý den pár minut. Pokud chcete něčeho dosáhnout, musíte na tom pracovat.