Za vznik optických vláken může československý emigrant. Erich Spitz patří mezi největší světové mozky

Optická vlákna jsou téměř bezúdržbová
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Akademie věd České republiky si připomíná čtyřicáté výročí výzkumu optických vláken, která v telekomunikaci v posledních letech nahrazují klasické kovové kabely. Zajímavostí je, že první přenos obrazu tímto vláknem provedl francouzský fyzik českého původu Erich Spitz.

V bývalém Československu se s výzkumem začalo na Akademii věd v roce 1979. Vyvíjená speciální optická vlákna a vláknová zařízení z Ústavu fotoniky a elektroniky se využívají ve výzkumných pracovištích v Česku i ve světě.

Co o nich víme?

Optická vlákna jsou skleněná nebo plastová vlákna, která prostřednictvím světla přenáší signály ve směru své podélné osy. Vlákna jsou široce využívána v komunikacích, kde umožňují přenos na delší vzdálenosti. Signály v nich jsou navíc přenášeny s menší ztrátou a vlákna jsou zároveň imunní vůči elektromagnetickému rušení.

Spitz emigroval v 50. letech minulého století z Československa do Francie. Tam vedl začátkem 60. let laboratoř, která se zabývala výzkumem optických vláken pro telekomunikaci. "Provedl také první úspěšný pokus pro přenos obrazu jediným mnohamódovým optickým vláknem," řekl ředitel ÚFE Jiří Homola.

Využití vláken se vedle průmyslu zkoumá také v bezpečnosti, například pro obranu před drony nebo improvizovanými výbušninami. "Díky celovláknovému uspořádání, což znamená, že jsou vlákna k sobě spojena sváry, vykazují vláknové lasery vysokou odolnost. Navíc jsou takřka bezúdržbové," popsal vedoucí týmu Vláknových laserů a nelineární optiky ÚFE Pavel Honzátko.

V Praze 1. dubna začalo mezinárodní sympozium SPIE Optics + Optoelectronics, kde vystoupí odborníci z ÚFE a Erich Spitz bude významným hostem.