Hluk jako nenápadný zabiják našeho těla. Život ve městě může mít zásadní dopady na vaše zdraví

 

Když vás nějaký nepříjemný zvuk vyruší z pohody, určitě vám to nevykouzlí úsměv na rtech. Ojedinělé výkřiky jsou něco, s čím lze žít, ale co takový městský hluk? Konstantní drčení projíždějící tramvaje, zvuk nastartovaných motorů či hloučky podnapilých křiklounů se mohou v dlouhodobém horizontu projevit negativně na vašem zdraví. Jak moc to může být vážné?

Je to riziko, které s sebou město nese. Konstantní hluk k některým městským čtvrtím prostě patří. K úplnému tichu vám nepomohou ani dvojitá okna a už vůbec ne závěsy. Všechny úkony, které uděláte, jsou spíše pokusem o snížení, alespoň o nějaký ten decibel.

Po čase tak nezbyde nic jiného než si vzpomenout na osvědčené rčení, že zvyk je železná košile. Člověk, když se nerozhodne změnit adresu, nakonec přivykne konstantnímu hluku, ale tím problém rozhodně není vyřešen, ba naopak.

Nebezpečí pro srdce

Každodenní sirény nakonec mohou díky hluku mířit rovnou i pro vás. Existují totiž seriózní studie, které předkládají teorii, že městský hluk má negativní vliv hlavně na náš kardiovaskulární systém.

Hluk tak lidem působí srdeční vady. Vysoký tlak či rovnou selhání srdce tak může být opravdu pouze z toho, že jste konstantně a často vystaveni nadměrnému hluku.

Nejrizikovější je působení hluku během spánku. Nepříjemné zvuky přerušují plynulost odpočinku a nečekané a nechtěné probuzení může později čím dál častěji vyvolávat stresové reakce. Při podobných reakcích se vyplavují z těla stresové hormony, které se později mohou nechvalně podepsat na srdci.

Jako obezita

Že je hluk přímým viníkem za srdeční choroby, prokázané není, ale jeho vliv je na úrovni zvýšeného cholesterolu či obezity. Hlučné prostředí se nechvalně podepisuje na tělu i na duši. I během nerušeného spánku jsou totiž vlivy konstantního ruchu městské ulice znát.

Ucho se při spánku nevypíná a každý nepříjemný decibel se nabaluje, až z toho vznikne obrovská sněhová koule. Tělo je tak po dlouhodobému vystavení těchto negativních faktorů potenciálně ohroženo zvýšeným cholesterolem, krevním tlakem a zrychleným srdečním tepem.

Deprese a úzkosti

Je jasné, že starost o tělo je komplexní a říct, že za vše může konstantní hluk ulice, by nebylo objektivní. Nutno dodat, že se čím dál častěji vědcům a lékařům daří dokázat vliv nadměrného ruchu na duševní zdraví.

Městská krajina je samozřejmě riziková i s ohledem na kvalitu ovzduší. Četnost dopravy tak není problém pouze hluku, ale také potenciálně ohrožených dýchacích cest. Problémy se srdcem tak automaticky nemusí souviset s hlukem, ale město jako takové působí komplexně negativně i jinými prostředky než jen nadměrným a nepříjemným zvukem.

Praha se podobnými místy může pyšnit poskromnu. Oblast kolem magistrály a všechny významné tramvajové spoje však pro místní obyvatele mohou působit konstantní hlukovou vlnu.

Srdce, dýchací cesty a psychický stav tak v našem hlavním městě ohrožuje jen menší počet lidí.

 

Klíčová slova: