Oblíbený prezidentův pes má v Turkmenistánu nově zlatý památník

Středoasijský pastevecký pes je v zemi velmi oblíbený
 

Prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov slavnostně odhalil 15metrový zlatý památník středoasijského pasteveckého psa na rušném kruhovém objezdu v hlavním turkmenském měst. Není to první "zvláštnost".

O místním oblíbeném psím plemenu, které je v zemi nazýváno také alabaj, prezident dokonce dříve napsal knihu a jedno štěňátko v roce 2017 také věnoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Na podstavci pomníku je obrazovka, která ukazuje videa středoasijských pasteveckých psů v akci. Nově odhalené dílo stylem připomíná pozlacenou sochu na jiné křižovatce, která zobrazuje samotného prezidenta na koni. Psi a koně jsou v izolovaném pouštním Turkmenistánu stále využíváni tradičními pastevci a jsou zdrojem národní hrdosti.

Arkadag neboli ochránce

Berdymuhamedov stojí v čele bývalé sovětské republiky s přísným režimem od roku 2007 a je také neoficiálně nazýván Arkadag neboli ochránce. Šestimilionová země z velké části závisí na příjmech ze zásob plynu.

Vysoký a statný středoasijský pastevecký pes je šikovným ochráncem ovcí a koz, které dokáže ubránit před vlky. Lidé si ho také pořizují jako hlídače, v Turkmenistánu je navíc používán při oblíbených psích zápasech.

KAM DÁL: Státy, kde není koronavirus. Koreu ochránila propaganda a Faerské ostrovy veterinář.