Státy, kde není koronavirus. Koreu ochránila propaganda a Faerské ostrovy veterinář

Kim Čong-un připravuje KLDR na válku
 

Pandemie koronaviru si nevybírá a zasahuje doslova celý svět. V některých státech se podařilo křivku zkrotit a někde se stále očekává nepříznivý vývoj. Mezi národy bychom však našli také výjimky, kde se koronavirus skoro neobjevil. Čím to je a o jakých státech státech je řeč?

Je to sice jen otázka času, ale při pohledu na mapu nákazy mezi jednotlivými státy světa najdeme velké množství zemí z Afriky, kterých se to zatím týká jen okrajově.

Lze však očekávat, že i africký kontinent bude v následujících měsících hlásit problém jménem Covid-19. Na světě jsou však místa, kde vlna koronavirové pandemie proběhla a nenapáchala takové škody jako v Číně, Evropě a USA. O jakých místech je řeč?

Koronavirus neexistuje

Některé státy opravdu hlásí v kolonce nakažený nulu. U KLDR lze tuto skutečnost vnímat jako nepodařený vtip, je výtvorem totalitní propagandy. Nadlidský výkon a vítězství nad koronavirovou pandemií tak hlásí KLDR pod velením neohroženého Kim Čong Una. Ten o absenci koronaviru informoval skrze státní korejská média. Informaci přinesl zahraniční web dw.com 

Je pravda, že totalitní režim je od okolního světa poctivě uzavřen, ale že by se ze sousední Číny a Korejské republiky nedostal do KLDR jediný případ, je krajně nepravděpodobné. Koronavirus se tak pro místní propagandu stal ideálním materiálem, na kterém budují tragikomický obraz uzavřené pevnosti. 

S notnou dávkou absurdity se proti koronaviru pokouší bojovat další totalitní vůdce, kterého tentokrát najdeme v Turkmenistánu, jak o tom informovala Česká televize. Ten se pro jistotu rozhodl rovnou koronavirus pohřbít a dělat, že vůbec neexistuje. Úřady autoritářského Turkmenistánu tak pro jistotu zakázaly slovo koronavirus používat.

Nesmí se používat na ulici, v médiích, ale také v nemocnici. Z toho tedy jasně vyplývá, že v Turkmenistánu v současné chvíli neexistuje nikdo, kdo by byl nakažen koronavirem, protože ten pro místní režim diktátora Gurbanguli Berdymuhamedova prostě neexistuje.

Veterinář hrdinou

Mimo kategorii totalitních režimů budeme nenakažené země hledat jenom marně. Kromě zmíněné Afriky, kde mohou národy pandemii koronaviru v následujících týdnech očekávat, se jako bezpečná zóna jeví ostrovy. Inspirativní a zajímavý příběh přinesl britský zpravodajský web The Guardian.

Takové Faerské ostrovy aktuálně hlásí pouze jednoho nakaženého. Hlavní důvod tkví v tom, že se zde precizně provedlo testování, protože jím prošla větší část tamní populace. Oslavován je hlavně místní „veterinář”, který svoji laboratoř proměnil na místo k testování koronaviru.

Vědec Debese Christiansen se v místním hlavním městě Tórshavn zabýval výzkumem chorob ryb a zvířat. Předvídavost vědce stojí za obrovským úspěchem Faerských ostovů v boji proti pandemii koronaviru. Už v lednu totiž alarmoval tamní úřady, že se pravděpodobně virus rozšíří i na Faerské ostrovy, a měl pravdu.

Upravil tak laboratoř, která byla jinak určena na testování virových onemocnění lososů, na ordinaci pro člověka. Aktuálně testem prošlo více jak deset procent populace z celkového počtu 61 tisíc. Samozřejmě celou situaci notně zjednodušuje počet obyvatel.

Lékařům se však podařilo podchytit všechny, kteří byli v kontaktu se 184 nakaženými lidmi.
Eliminovat tak nákazu lze i jinak než jen přes lživou propagandu.

KAM DÁL: Krize, které je potřeba využít. Koronavirus otevřel příležitost pro ekologické změny.