Odhalené milenky, drogová minulost i Rychlý prachy. Kontroverzní televizní soutěže

Krásná Michaela Badinková si s Petrem Rychlým zahrála v Ordinaci v růžové zahradě. Slušelo jim to spolu parádně!
Zobrazit fotogalerii (7)
  |   zajímavost

Pamatujete si ještě na pořad Nic než pravda, ve kterém na sebe soutěžící za pár korun práskli před zraky nejbližších úplně všechno? V Kolumbii musela být zrušena, protože jedna soutěžící prozradila až moc. A co přísná Zuzana Slavíková, která v soutěži Nejslabší! Máte padáka byla tak ostrá, že musela nakonec vysvětlovat, že je to jen její role podle zahraniční předlohy. Vybrali jsme pro vás sedm těch nejlepších!

Prvních dvacet let po Sametové revoluci přineslo nevídanou porci televizní zábavy, na kterou někteří vzpomínají s láskou, druzí s hrůzou ve tváři. O šílené soutěže i bizarní pořady nebyla nouze. Vzpomenete si ještě, který byl váš nejoblíbenější?

Nic než pravda

Do kontroverzního formátu šla před 15 lety televize Prima, která přinesla na televizní obrazovky pořad Nic než pravda. Soutěžící zde vyzradili ty nejpeprnější detaily ze svého soukromí, nevěry, nenávist i tajné lásky. Před zraky rodičů a přátel soutěžící oznámili zkušenosti s tvrdými drogami i hrůzné vzpomínky z dětství. Formát vycházel z 50 položených otázek, na které soutěžící odpovídali na detektoru lži a ve studiu museli své odpovědi zopakovat. Předem nevěděli, jaké otázky budou do vysílání vybrány.

Ze soutěžících byli vybíráni pochopitelně ti, kteří za sebou měli lži, nevěry, rozpady vztahů, drogovou minulost, dámy, které v minulosti dělaly prostitutky, a také ti, kteří kradli rodičům peníze. S prázdnou odešli, když zalhali. 

V Kolumbii, která je kolébkou tohoto pořadu, byla prý soutěž zrušena poté, co moderátor položil soutěžící otázku:Zaplatila jste vrahovi, který zabil vašeho muže?“ Žena odpověděla, že ano a polygraf tuto odpověď vyhodnotil jako pravdivou. 

Kolotoč

Kdo by neznal Kolotoč, který běžel v letech 1996–2003. Na moderátorské křeslo usedl nejdřív Pavel Poulíček, pak Honza Musil, sourozenci Gondíkovi – a nakonec se znovu vrátil Poulíček. 

Občas moderátor úmyslně dával otázky, k nimž vznikaly legendární odpovědi. Často to působilo tak, že do soutěže vybírají ty méně bystré, aby byl to hlavně zábavní pořad, nikoliv vědomostní.

Poulíček: Je Bubo název strašidla? Soutěžící: Ne. Poulíček: A co je to? Soutěžící: To bude spíš nějaké strašidýlko v pohádce.
Poulíček: Je u nás legální oženit se znovu se svou ovdovělou manželkou? Soutěžící: Já myslím, že jo.

Nejslabší! Máte padáka 

Soutěžící mohli vyhrát až jeden milion korun. Aby mohli vyhrát, museli spolupracovat jako tým. Většina odešla s prázdnou. Soutěž se vysílala v letech 2002–2004.

Moderátorka Zuzana Slavíková byla vůči soutěžícím občas velmi ostrá, občas si je až dobírala kvůli chybám. Někteří soutěžící to mohli tehdy vnímat až jako urážky, které následovaly poté, co svou odpověď nezvládli. Publikum ji podle toho začalo vnímat jako přísnou a ostrou a ona musela vysvětlovat, že je to pouze její role, aby byla za tu zlou. „Lidé si na to vzpomenou, protože to byla taková první, ostřejší soutěž. Dneska už je takových soutěží mraky, ale jelikož byla první, tak to byl takový boom,“ nechala se slyšet po letech Slavíková, která se nadále živila především jako herečka.

Chcete být milionářem?

Jen málokterá soutěž je u nás tak známá a populární, jako „Milionář“. Neodmyslitelně je s ním spjatý již zesnulý Vladimír Čech, na moderátorské křeslo tehdy usedl také Martin Preiss a Ondřej Hejma. Prima se po letech snažila pořad obnovit pod názvem Milionář s Romanem Šmuclerem. Ještě tentýž rok ale pořad stanice ukončila. 

Po letech se nakrátko vrátila k pořadu i televize Nova, která posadila do moderátorského křesla Marka Vašuta. Ve světě se s milionářskou soutěží pojí jeden velký známý podvod. Manželé Ingramovi tehdy chtěli vyhrát milion liber a vymysleli brilantní plán, jak toho docílit. Kdyby jim tehdy stačilo o pár korun méně, nikdo by si jich nevšiml. Více si o záměru podvodných manželů můžete přečíst zde.

Riskuj!

V letech 1994–2006 vysílala televize Nova v podvečerních hodinách soutěž Riskuj! Moderoval ji nejdřív Jan Krasl, po něm Petr Svoboda. Nejdřív soutěžící vyhrávali hodnotné ceny – vysavače, ledničky, pračky, mikrovlnné trouby, poukaz na nábytek do Aska. Hlavní výhrou pak byla Škoda Favorit, od roku 1995 Škoda Felicia Combi a od roku 1997 Škoda Octavia.

V roce 1999 byl pořad po krátké pauze znovu uveden v novém studiu s Janem Rosákem. Zmizely výherní ceny a začalo se hrát o peníze.

Rychlý prachy

Dnes je tento název spojen s pornem na internetu, v roce 1998 ale běžel na televizních obrazovkách soutěžní pořad, který moderoval excentrický Petr Rychlý. Na ulici oslovoval soutěžící, kterým dával úkoly – a pak je odměňoval soutěžní částkou. Šlo o to, aby kolemjdoucí potrápil či – ještě lépe – ponížil.

Bludiště

Byla to dynamická, zábavná a vědomostní soutěž pro teenegery, kterou Česká televize dodnes vysílá na Déčku a další ročníky se do ní mohou stále přihlašovat. Na to, že už se vysílá od roku 1996, je to slušný úspěch!

Cílem bylo vyluštit tajenku a užít si trochu zábavy.

Zdroj: TV Nova, YouTube, wikipedia.org, ČSFD, FTV Prima, Česká televize

KAM DÁL: Na lovu: Dokonalý doktor Vševěd? Vůbec ne, vymýšlí si a tvrdí nesmysly.

Klíčová slova: