Život s řídnutím kostí je plný utrpení. Osteoporózu odhalte včas, jde to, radí lékařka

V kostech se vytvářejí póry, dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Na to, že pacient trpí osteoporózou, se často přijde až s první vážnou zlomeninou. Odhaduje se, že toto onemocnění postihuje celosvětově přibližně 7–10 % populace. V České republice jí v současnosti trpí až 800 tisíc obyvatel. Jak onemocnění předcházet a kde se nechat preventivně vyšetřit, radí PharmDr. Ivana Lánová.

Osteoporóza je nemoc, při které dochází k úbytku kostní hmoty a následné ztrátě kvality a pevnosti kostí. „Onemocní jí přibližně každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let. Osteoporóza je dnes označována jako civilizační onemocnění, jehož výskyt souvisí se sedavým způsobem života a sníženou pohybovou aktivitou. Je velice důležité toto onemocnění odhalit včas,“ říká Ivana Lánová.

Příznaky bývají pomalé

Osteoporóza je zpočátku bezbolestná, rozpoznáme ji zpravidla až při problémech s páteří, při zlomenině, nebo při ztrátě tělesné výšky. „Hlavním příznakem povětšinou bývají zlomeniny vznikající při malém úrazu, prudkém pohybu nebo zvedání břemene. Jedněmi z nejčastějších a typických znaků osteoporózy jsou deformity obratlů, zlomeniny dolního předloktí a zlomenina krčku stehenní kosti. Při rozvinuté chorobě může být také pociťována bolest v zádech a dlouhých kostech,“ vysvětluje Lánová. Zlomenina krčku přitom podle ní bývá až v 10–20 % příčinou smrti do 1 roku.

Výskyt osteoporózy se obvykle zvyšuje s přibývajícím věkem. Z 80 % k němu dochází u žen a v 90 % jde o lidi starší než 50 let. „Ohroženou skupinou jsou především ženy, a to kvůli menopauze, která ukončuje tvorbu pohlavních hormonů. Zvlášť ostražité by měly být ženy ještě před menopauzou, ale s častým vynecháváním cyklu, ženy s menopauzou před 45. rokem a ženy prvních 5–8 let po menopauze.“ U mužů se toto onemocnění projevuje spíše později, podle odbornice často až po 60. roku života.

Prevence hraje klíčovou roli

Zdravotním problémům se dá často předejít, nejdůležitější roli hraje správná životospráva, dostatek pohybu a prevence. „Naše Centra prevence s poradenstvím v rámci programu prevence osteoporózy nabízí bezbolestné preventivní konzultace a poradenství. Ty mají za cíl poradit, jak lze předcházet tomuto onemocnění, či jej případně zachytit v jeho počátečním stadiu. Součástí je mimo jiné orientační měření hustoty kostí – denzitometrie,“ doporučuje Lánová. Pro odhad desetiletého rizika osteoporotické zlomeniny lze využít výstupy kalkulátoru FRAX (Fracture Risk Assessment Tool), dostupného online i v češtině.

Cílem léčby je především zástava úbytku a poklesu kvality kostní tkáně a její obnova. Osteoporóza se dá přitom pozitivně ovlivnit již od samého počátku života. „Nejdůležitější je tvorba co největšího množství kostní hmoty, zejména během prvních dvaceti let života. Proti řídnutí kostí se doporučuje pravidelná dávka přiměřeného pohybu, pestrá a vyvážená strava s dostatkem bílkovin, vápníku a vitaminu D,“ radí Lánová. Jejich případnou suplementaci neboli doplnění je ovšem dobré vždy nejprve konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Správná indikace a správné množství se totiž odvíjí nejen od věku a fyzické zátěže, ale například i od dalších eventuálně současně užívaných léků.

Nikotin je zlo

Dalším důležitým faktorem při vzniku osteoporózy je kouření. „Nikotin má antiestrogenní účinek, bývají u něj sledovány účinky přispívající k redukci hustoty kostí, a tak i snižování vstřebávání vápníku. U žen kvůli tomu může dříve nastoupit menopauza s následným rizikem vzniku zlomenin,“ varuje Lánová. Mezi často zmiňované rizikové faktory patří i alkohol a obezita. Vliv na řídnutí kostí může mít také užívání některých léků (např. kortikoidů, cytostatik, inhibitorů protonové pumpy), ale též málo pestrá a nevyvážená strava s nedostatkem živin, dlouhodobé znehybnění, onemocnění jater nebo ledvin.

Zdroje: redakce, lékárna Benu, PharmDr. Ivana Lánová

KAM DÁL: Nedostatek penicilinu nahrává odolným bakteriím. Vznikají nové druhy angín a spál.

Klíčová slova: