Domácí kuchyňský čistič: Bez škodlivých chemikálií a levně

Hlavní účinnou ingrediencí domácího čističe by měl být ocet
  |   zajímavost

Kuchyňský čistič, který opravdu funguje a navíc neobsahuje žádné potenciálně nebezpečné látky, se těžko hledá. Naštěstí si ho ale můžete vyrobit lehce doma. Potřebujete k tomu jen hrstku běžně dostupných ingrediencí.

Při vaření se kouskům jídla padajícím na kuchyňskou linku a jinému nepořádku vyhneme asi jen opravdu těžko. Naštěstí si doma můžete během několika minut smíchat čistič, který neobsahuje žádné škodlivé chemikálie, krásně voní a pomůže vám uklidit rychle a bez námahy.

Navíc výrobou domácího čističe pořádně ušetříte a na rozdíl od těch zakoupených v drogerii víte, co přesně obsahuje.

Hlavní účinnou složkou domácího čističe by měl být ideálně bílý ocet smíchaný s vodou. Ten totiž slouží jako přírodní dezinfekce díky vysokému obsahu kyseliny octové. Navíc si skvěle poradí se špínou a mastnotou, jako ingredience do kuchyňského čističe je tedy opravdu nepostradatelný.

Nakonec můžete (ale nemusíte) do vašeho domácího prostředku přidat i několik kapek esenciálního oleje, který mu dodá svěží vůni. Ideální je zvolit například tea tree esenciální olej, který má navíc ještě antiseptické vlastnosti.

Potřebujete:

  • 250 ml octa
  • 250 ml vody
  • 6 kapek tea tree esenciálního oleje
  • láhev se sprejovým uzávěrem (min. 500 ml)

Stačí jen nalít všechny zmíněné ingredience přímo do láhve se sprejovým uzávěrem, směs pořádně protřepat a máte hotovo. Pokud chcete, aby vám čistič déle vydržel, můžete místo obyčejné vody použít destilovanou.

Zdroj: The Kitchn

KAM DÁL: Vodní kámen v rychlovarné konvici: Jak ho odstranit lehce a levně?