Nahraďte léky esenciálními oleji: Zbaví vás migrény i kožních problémů

Levandulový olej je dobrý například při poruchách spánku a celkově na zklidnění organismu
 

Bolest hlavy a únava. Počasí se mění někdy i z hodiny na hodinu, tlak kolísá. Bolesti hlavy tak nejsou nic neobvyklého. Příčiny jsou ale samozřejmě různé, na počasí vše nesvedeme a někdy je těžké zjistit, proč přicházejí právě teď. Myslíte jen na jedno: Co udělat, aby bylo líp? Máme pro vás pár tipů.

Přiznejte se, jak často saháte po prášcích na bolest hlavy? Je to nejrychlejší a nejjednodušší řešení. Nikoliv však nejlepší. Co takhle zkusit nejdřív něco přírodního? Třeba esenciální oleje. Často jsou mnohem účinnější a hlavně zdravější než tablety na bolest. Důležitá je i psychika a právě na tu mají olejíčky blahodárný vliv. 

„Esenciální oleje posilňují imunitu, zklidňují tělo, zlepšují koncentraci a pomáhají třeba i při poruchách spánku,“ vysvětuje Kateřina Doubravová, která se léčitelstvím a obecně přírodními preparáty na nejrůznější bolesti i bolístky zabývá celý život. Pokud se ale zaměříme na zmiňovanou bolest hlavy, která se zřejmě nevyhne nikomu z nás, po čem tedy sáhnout? 

Máta peprná

Olej z máty peprné se používá nejen při bolestech hlavy, ale i žaludečních nevolnostech, střevních potížích, při podráždění pokožky i stavech úzkosti. „Co se týká bolesti hlavy, předpokládá se, že by ji máta měla eliminovat díky svým uklidňujícím schopnostem. Aplikuje se na čelo, stimuluje krevní oběh a uvolní veškeré svalstvo.“ V horkých dnech nám může být máta nápomocná i chladivým účinkem.

Mátový olej můžete smíchat i s kokosovým olejem. Směs pak nanést na čelo, ramena a zadní stranu krku a výsledek by se měl dostavit do pár minut po aplikaci.

Na esenciální olej z máty si posvítili i vědci z university Heidelberg v Německu. V rámci studie sledovali 41 pacientů ve věku 18 až 65 roků. Po 15 až 20 minutách, kdy začala pacienty bolet hlava, některým aplikovali mátový olej. Výsledek byl fascinující. Přesně těm pacientům, kteří byli potřeni olejem, bolest rychle ustoupila. A co víc? Odborníci nezaznamenali žádný rozdíl mezi olejem a analgetiky. 

Eukalyptus

Účinky eukalyptového oleje jsou velmi podobné jako u mátového. „Doporučuje se při bolestech různého původu. Podle studií má eukalyptový olej protizánětlivé vlastnosti. Ty pomohly například zmírnit pacientům bolest po operaci kolena,“ upozorňuje Doubravová.

Eukalyptus podle ní disponuje i antivirovými a antibakteriálními účinky. Má dobrý vliv na dýchací ústrojí, zejména díky silicím eukalyptolu, které obsahuje v listech. Bylinný přípravek se využívá k léčbě zánětu průdušek, kašle, nachlazení nebo zánětu vedlejších nosních dutin. 

Rozmarýn

Rozmarýnový olej je opravdový zázrak. Kromě toho, že působí jako analgetikum, má i další skvělé účinky. „Podporuje růst vlasů, zlepšuje paměť, detoxikuje tělo, má dobrý vliv na žlučník a snižuje hladinu kortizolu, tedy stresového hormonu. Může působit i jako stimulant. Tento olej se velmi dobře kombinuje s mátovým.“

Rozmarýn známe samozřejmě i jako koření, kdy se využívají listy jehličkovitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. Je třeba opatrnosti, může ve velkém množství zdraví škodit.

Levandule

Levandulový olej je dobrý například při poruchách spánku a celkově na zklidnění organismu. „Pomůže vám i při hojení rány, boji proti stresu a úzkosti nebo právě na bolest hlavy. Potírání levandulovým olejem pomáhá při revmatismu, po úrazech na vykloubení, natržení svalů či zánětech nervů. Je třeba pamatovat na to, že levandule snižuje výrazně krevní tlak,“ doplňuje Doubravová.

KAM DÁL: Ječné zrno v oku hodně bolí: Jeho léčbu však zvládnete i doma.