S batoletem k moři: Kdy je nejlepší doba a jak zvládnout všechny nástrahy cestování?

Dovolená u moře s batoletem je sázka do loterie. Buď to vyjde, nebo ne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Být rodiči malých dětí pro mnohé novopečené maminky a tatínky neznamená, že rezignují na svůj dosavadní život, na který byli zvyklí. A tak zatímco někteří tráví volný čas nejraději v tuzemsku, jiní neohroženě vyrážejí za hranice a tráví odpočinek u moře společně se svými batolaty. Je to rozumné, nebo je lepší nechat pobyt u moře až na dobu, kdy budou děti starší?

Z pohledu toho, kdo u moře se svým batoletem, tedy dítětem do 3 let věku, byl a všechno ve zdraví přestál, je pochopitelné, že takovou dovolenou bude jednoznačně propagovat. Pediatři a ti, co si o takové dovolené užili hotový očistec na zemi, jsou však jiného názoru. Pro ně cesta s batoletem k moři vždy představuje velké riziko. Nikdy nevíte, jestli vám během ní dítě neonemocní. Zvláště prostředí klimatizovaných letadel je semeništěm nejrůznějších bacilů a virů. A ani cesta automobilem nepatří k těm nejbezpečnějším. Hrozí totiž přehřátí, dehydratace nebo žaludeční problémy. 

Pokud rodiče chtějí jet společně se svým batoletem k moři, měli by si pro cestování vybrat vhodné období. A tím je podzim, nebo jaro, kdy u moře panují příjemnější teploty.

Nástrahy cestování s batoletem

Batolata nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém a zároveň velmi těžko zvládají teplotní přechody kvůli špatné termoregulaci. Toto všechno jsou důvody k tomu, aby jejich rodiče cestu k moři ještě odložili na příhodnější dobu. Nepříjemnosti může způsobit klimatizace v letadle, autě i v hotelu. Dospělí ji zvládají poměrně dobře, přesto i jim se podaří kvůli ní onemocnět. A co teprve malá batolata, jejichž imunitní systém není připraven zvládat všechny tyto nástrahy.

Opalovací krémy jen s vysokou ochranou 

Někteří rodiče argumentují tím, že pobyt u moře jejich dítěti může pomoci, protože se jedná o batole s atopickým ekzémem. A moře, jak je známo, tuto chorobu dovede léčit. Mají samozřejmě pravdu, ale pobyt u moře skýtá nebezpečí, která je třeba si uvědomit. Batolata do 1 roku věku by se vůbec neměla pohybovat na ostrém slunci bez natření krémem s vysokým UV faktorem. Pozor je nutné si dávat na krémy, které hodně mastí, protože pro pokožku představují vrstvu, kvůli níž pak vznikají nepříjemné potničky. Vhodnější je volit opalující krémy s hydratační složkou, která dodá pleti vodu.

Když lezoucí batole chvíli neposedí

Zapomeňte proto na to, že si vaše dítě bude u moře na písku spokojeně hrát a stavět hrady. Písek je po většinu dne totiž vyhřátý tak, že ani chůze bosou nohou po něm není právě nejpříjemnější. Některé děti překvapí ohromná vodní plocha moře tak moc, že se jí začnou bát. V takovém případě je lepší variantou hotelový bazén. Je však nutné počítat s tím, že rodiče budou muset zapomenout na příjemné lenošení u vody, protože prvotní pro ně bude zabezpečit dítě před nástrahami okolí. Zvláště batolata, která právě objevila výhody lezení, chvíli neposedí na jednom místě a touží objevovat stále něco nového.

Aby byla cesta autem pro dítě příjemná

Cesta k moři autem zabere opravdu hodně času. Stačí se dostat na dálnici do kolony a čas se ještě více prodlouží. A během této doby děti sedí připevněné v sedačce, v níž se nemohou příliš hýbat. I když je autosedačka z hlediska bezpečnosti tou nejlepší variantou, jak cestovat, její pobyt v ní nepatří k fyziologickým. Kvůli vynucené poloze mohou děti trpět žaludečními obtížemi – průjmem, zvracením či zvýšenou plynatostí. Pocení snadno vyvolá potničky, ekzém či jiné dermatitidy, které následně pobyt u moře značně znepříjemní. A klimatizace může způsobit nachlazení – kašel a rýmu.

Během cesty autem je třeba dítěti pravidelně doplňovat tekutiny. Výhodu mají maminky, co své děti ještě kojí. Zde se doporučuje kojit méně, ale zato častěji. Za jízdy není vhodné děti nutit jíst. Houpání automobilu může způsobit kinetózu, s níž bývá spojené zvracení. Pozor je také třeba si dávat na správné nastavení klimatizace, aby rozdíl v teplotách venku a uvnitř auta nebyl příliš velký. Pochopitelně, že důležité jsou pravidelné zdravotní přestávky, aby mělo batole možnost se protáhnout. I když jednorázové pleny svádějí k tomu, že je v nich dítě delší dobu, při cestě automobilem by rodiče měli svého potomka přebalovat co nejčastěji, aby předešli bolestivým opruzeninám, které by pobyt u moře mohly znepříjemnit. 

Letadlem to bude s batoletem k moři jednodušší?

Na první pohled se může zdát, že cestování k moři prostřednictvím letadla bude pro batole vhodnější. Ale je tomu opravdu tak? Při každém vzletu dochází k přetlaku ve středoušní dutině, který dospělí korigují pomocí cucavých bonbonů, žvýkání nebo polykáním slin. Ale co batolata? Zde se jako ideální nabízí kojení nebo možnost dát jim napít z kojenecké láhve. Dlouhé lety jsou pro děti zcela nevhodné, protože časový posun způsobí jejich nevrlost, únavu a nervozitu. Ideální je let do destinací vzdálených maximálně  2 až 3 hodiny. A protože v letadle bývá kvůli klimatizaci chladněji, je dobré si s sebou vzít pro dítě deku. 

Protože děti do 1 roku není možné očkovat proti tropickým chorobám, cestování s nimi do takových oblastí je třeba odložit na vhodnější dobu. Tak co, vyrazíte se svým batoletem k moři, nebo raději zvolíte jinou alternativu? Vždyť u českého rybníku může být dovolená také pěkná.