Pivoňky patří do každé zahrady. Jak je pěstovat?

Pivoňky provoní zahradu, druh: Paeonia californica
 

Pivoňky patří mezi nejodolnější trvalky s velmi příjemnou vůní. Rozzáří každou zahradu po více než deset let a navíc nevyžadují prakticky žádnou péči.

Pivoňky se dostaly do Evropy ve středověku z Dálného východu, kde je pěstovali již před dvěma tisíci lety. Tato trvalka vydrží růst na zahradě i po několik desetiletí, je nenáročná a odolná.

Má více druhů květů, můžou být plné, poloplné, jednoduché nebo sasankovité. Seženete je bílé, žluté, růžové nebo v karmínové barvě.

Pivoňky jsou vytrvalé byliny, polokeře či keře se střídavými, zpeřenými či hluboce dělenými listy. Mají více než tři tisíce odrůd.
"Nej" pivoněk: nejvoňavější, nejodolnější a nejdéle držící trvalka

Spousta rostlin každým rokem slábne, u pivoněk je to právě naopak. Čím starší rostlina je, tím je silnější, hezčí a má větší květy. Nejzdravější je v době, kdy je rostlině kolem deseti let. Počítejte s tím, že první tři roky rostou pivoňky velmi pomalu.

Jak pivoňky pěstovat?

Před zasazením mladých pivoněk smíchejte půdu s připraveným humusem. Dodáte jí tak potřebné živiny, které potřebuje ke správnému ujmutí.

Druh: Paeonia japonica

Aby se pivoňkám dařilo, vysaďte je do půdy tak, aby byly pupeny těsně pod povrchem půdy. Pokud zasadíte mladé rostlinky příliš hluboko, budou se dusit a potěší vás jen velmi nízkým počtem květů.

Z vlastních pivoněk si můžete namnožit i nové rostlinky, a to jednoduchým dělením. Většina zahrádkářů se vyhýbá sázení pivoněk ze semínek, rostlina málokdy dosáhne požadované síly.

Od druhého roku nevyžadují přílišnou péči

Pivoňky bychom mohli zařadit do skupiny tzv. samorostů. Potřebují jen čas od času zavlažit, a to především v letních tropických dnech.

Na jaře jim prospějete, pokud je přihnojíte humusem. Můžete použít i tekuté hnojivo, které si lehce vyrobíte doma. Do humusu můžete přimíchat popel, dodá půdě potřebné minerální látky.

Druh: Paeonia lutea ludlowii

Pokud se rozhodnete pěstovat bylinné pivoňky, budete do nich muset vynaložit větší úsilí než do klasických dřevitých pivoněk.

Název pivoňky vznikl ze staré pověsti

Bylinné pivoňky vyžadují podpírání stonků, pravidelné mulčování a přihnojování půdy fosforečným a draselným hnojivem. Na podzim jim nezapomeňte seříznout stonky.

Podle pověsti nesou pivoňky jméno po Paionovi, který byl žákem významného lékaře Asclepia. Paion však záhy předčil schopnosti svého učitele, který ho ze žárlivosti zavraždil. Paion ale za svého života stihl vyléčit boha podsvětí Háda, který ho za odměnu proměnil v rostlinu.

Vypěstujte si voňavou bylinku, levanduli oceníte v domácí lékarně i v kuchyni.