Český den na Australian Open: Kvitová fantasticky ve finále, Plíšková po boji padla

Pokud Petra porazí Japonku, stane se světovou jedničkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bylo to parádní představení, na které je ostatně Petra Kvitová machr. Po úvodním nervózním setu semifinále Australian Open dala ve druhé hře Američance Collinsové kanára a právem slaví první postup do finale tohoto grandslamu v kariéře. Bohužel českého souboje se tam nedočkáme. Karolína Plíšková totiž po krásné nervy drásající bitvě podlehla Japonce Ósakaové.

Kdo se chtěl ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času dívat na první část velkého českého dne v Melbourne a trošku zaspal, vůbec nemusel litovat. První set zápasu mezi Petrou Kvitovou a Američankou Collinsovou totiž žádnou velkou krásu nepřinesl. Mohlo za to i obrovské vedro, které obě hráčky od začátku sužovalo. V padesáti stupních na slunci se nějaké velké výkony předvádějí opravdu velmi těžko. O to více nás těšilo, že Petra set zvládla ve zkrácené hře.

Američanka neměla nárok

Také proto organizátoři v průběhu setu zavřeli střechu centrálního dvorce. "Nevím, jestli to bylo lepší pro fanoušky, nebo pro nás. Já ráda hraju v halu, takže jsem to přívítala. Ale i kdyby střecha zůstala otevřená, bojovala bych," usmívala se po zápase Kvitová.

Zatímco v první sadě byla osmadvacetiletá Češka spíše šťastnější, druhý set už nenechal nikoho na pochybách, kdo že je na dvorci královnou. Collinsová se hned na začátku rozhodila zbytečnou debatou s rozhodčím a pak už to s ní šlo jen z kopce. I když dřela a zápas rozhodně neodevzdala, na Petru zkrátka neměla. 

Plíšková dřela, ale končí

Pro českého fanouška tak začal čtvrtek nejlépe, jak mohl. Ten, kdo se těšil na české finále, je však zklamán. Nutno ale jedním dechem dodat, že Karolína Plíšková s Japonkou Ósakaovou dřela a přes nevydařený první set se vítězstvím ve druhé sadě dostala plnohodnotně zpět do zápasu. 

Hráčka ze země vycházejícího slunce v prvním setu prakticky nechybovala, navíc vzala Češce brzy podání. To pak ještě jednou zopakovala a set dovedla k vítězství 6:2. Dlouho to vypadalo, že ve stejném duchu se ponese i druhá sada. Jenže Plíšková měla v jejím závěru i malinko štěstí a najednou z toho bylo 6:4 ve prospěch Češky. Rozhodnout tak muselo až třetí jednání australského dramatu.

Na jeho začátku měla rodačka z Loun hned tři možnosti prolomit podání soupeřky, ani jednu však nevyužila. A to se nakonec ukázalo jako klíčový moment celého zápasu. V životní formě hrající Japonka sázející jeden vítězný úder za druhým (trefila jich 55) totiž hned v následující hře prolomila servis Plíškové a postup do finále už si vzít nenechala. Za předvedený výkon se však Češka stydět nemusí, na drtivou většinu hráček okruhu WTA by to stačilo.