Zákaz akcí nad 100 lidí. Zavírají se školy, Matějská pouť i sportovní stadiony

Nákaza se dále šíří, stát učinil další bezpečnostní opatření
 

Probíhající play-off hokejové extraligy, nejvyšší fotbalová soutěž, divadelní představení nebo třeba Matějská pouť. To vše se pro veřejnost uzavírá, resp. pro více než 100 lidí. K radosti většiny dětí a studentů se opatření týká i základních a středních škol. Česko má momentálně 40 lidí nakažených novým koronavirem.

Nová, pro někoho možná poněkud drsná opatření, premiér Andrej Babiš oznámil po jednání Bezpečnostní rady státu. „Rozhodli jsme se k dalším mimořádným opařením. S účinností od 10. března od 18. hodin se zakazují divadelní, hudební, filmová představení a sportovní, náboženské akce a umělecká představení přesahující účast 100 osob.“

Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5 000 lidí krajským hygienickým stanicím. V pondělí ale testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. Šlo o pražského taxikáře, což potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Nákaza se podle něj zřejmě začíná šířit v komunitě.

Další nakažení lidé

Česko má zatím 40 lidí nakažených novým typem koronaviru, oznámil v úterý ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Přes noc přibyly další dva případy, oba mají vazbu na severní Itálii. Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus.

Celkem bylo v České republice vyšetřeno 1 193 pacientů.

"Národní referenční laboratoř hlásí dnes ráno dva pozitivní výsledky na koronavirus... Celkem jsme za celou republiku doposud vyšetřili 1 193 pacientů, u 40 se onemocnění potvrdilo," informoval ministr zdravotnictví.

Kontroly na hranicích

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35 834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus. Víc než 9 000 lidem hasiči změřili teplotu, do karantény putovalo šest osob, oznámila policie na twitteru.

Mimořádná opatření na hranicích platí od pondělních 07:00. Policisté, hasiči a celníci na desítce přechodů namátkově kontrolují přijíždějící a upozorňují je na rizika spojená s koronavirem. Policisté cestujícím předávají letáky s informacemi o viru a o přijatých opatřeních v češtině i několika cizích jazycích. Hasiči lidem namátkově měří teplotu.

Vláda v pondělí rozhodla, že na přechodech, kde platí mimořádná opatření, vznikne zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Část výbavy na hranicích poskytne armáda, například zdravotnické kontejnery, které jsou součástí polních nemocnic. Aby se odběr vzorků zefektivnil, posílí armáda činnost integrovaného záchranného systému také vlastním zdravotním personálem.

Jan Hrušínský nařízení vlády kritizuje. Má pravdu?