Šílené dopravní značení rozčiluje řidiče v Kralupech

Na mapě je vidět přesně ten problém, který město řešilo. Totiž nelegální parkování
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Město se snažilo zlegalizovat parkování v ulicích v centru kralupského Lobečku. V Kralupech vsadili na množství nových jednosměrných ulic, ve kterých jsou řidiči ztraceni. Místní teď sice mohou parkovat podle pravidel, domů se však jen tak nedostanou. 

Pořekadlo, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly, přešlo v Kralupech v realitu. Problém se hojně diskutuje na sociálních sítích, kde místní svorně nadávají na totální nesmysl. Proč město vůbec zasahovalo a jaká je jeho obrana?

Nemilé překvapení v podobě záplavy nových značek čekalo místní na ulicích Makarenkova. Příjezd byl téměř znemožněn do ulice Krakovská a dalších přilehlých ulic. "Je to peklo jednosměrek, které je úplně zbytečné. Vždycky to tady fungovalo dobře a teď, kdybych měl jet podle pravidel, tak jsem doma o 15 až 20 minut později," rozčiluje se František Kocián, který v jedné z ulic bydlí. 

Proč to vlastně město udělalo? 

Důvodem naštěstí nebyla snaha, aby řidiči co nejdříve zešedivěli. Město se snažilo vyřešit parkování. Lidé totiž parkovali v ulicích, které jsou obousměrné a kde tedy musí podle zákona zůstat volný jízdní pruh alespoň tři metry pro každý směr jízdy.  

Na to samozřejmě nedbali a vždycky se v uličkách nějak jeden druhému vyhnuli. Ale město řeklo dost. "Za úpravou stojí snaha zlegalizovat parkování," vysvětlil Vladimír Brtník, referent oboru dopravy v Kralupech. 

Situace tedy vypadá tak, že na křižovatce ulic přistálo tolik značek, že se v nich orientuje jen těžko a nikdo jednosměrky nedodržuje. Co na to město? To se proti námitkám ohradilo s tím, že dodrželi zákonný postup a obyvatelé se měli vymezit proti v době k tomu určené, totiž 30 dnů po 26. lednu, kdy informaci vyvěsili. Jenže kolik lidí studuje nástěnku a kolik z nich si uvědomí, jak to, co je na papíře, bude vypadat v realitě?

Je tedy jasné, že se místní začali ozývat až v okamžiku, kdy se před jejich domy zjevily nesmyslné značky. Město se rozhodlo situaci řešit a na místě problému proběhla schůzka s místními, na kterou přišli také zástupci odboru dopravy kralupské radnice a také technické služby. Přesto, že nejdříve se shodli jen na tom, že jsou značky přesně podle původního návrhu, nakonec se dopracovali k tomu, že proběhne revize. Místním tedy nezbývá než doufat, že značky zmizí stejně rychle, jak se objevily.