Jak zatočit s prokrastinací?

Mazlení a sex při menstruaci není tabu. Záleží na přístupu
 

Když se chce, všechno jde. Jenže i vy máte problémy se soustředěním, protože jinak byste nečetli tento text. Jak se nadobro zbavit prokrastinace?

1) Nedělejte nic, co dělat nemusíte

Zní to jako výmluva líných lidí, ale tak to není. Když už musíte něco těžkého tahat, vždy existuje způsob, jak si ušetřit námahu. Třeba zvedák nebo páka. Když jsou po ruce statní kamarádi, kteří vám pomohou, tak máte vyhráno. Nenamáhejte se při fyzické práci víc, než musíte.

A co zbytečná psychická práce? Zapomeňte na byrokracii, od toho jsou třeba účetní programy. Nebo investujte raději peníze a zaplaťte si účetní. Ušetřený čas věnujte rozvíjení svého projektu. Pokud pracujete psychicky od rána do večera, zkuste si vyčlenit každý den aspoň dvě hodiny času a ,,vypnout”. Tady platí, že musíte odolat a nepřebírat práci druhých.

2) Nebuďte na sebe nároční

Každý máme o sobě samém určité mínění a nepsané požadavky. Pokud máme např. zdravé obě nohy a ruce, tak předpokládáme, že následující den zvládneme sami vstát, připravit si snídani, obléknout se. Podobně si hodně lidí myslí, že zvládne řešit deset úkolů najednou, nebo lépe vykazovat nadprůměrné výkony proti ostatním. Ano, je to možné, ale zeptejte se sami sebe, dá se to zvládat dlouhodobě? Vyčleňte si na každý den maximálně dva složitější úkoly, pak se nebudete tolik stresovat, a tedy prokrastinovat.

3) Nemotivujte se penězi

Ano, všichni nakonec očekáváme, že na konci své práce dostaneme odpovídající odměnu. Ale finance jako takové by neměly být rozhodující pro volbu zaměstnání. Třeba i práce o pár korun hůře placená může být víc zábavná a naplňující, než sice skvěle ohodnocená práce, do které budete chodit vyloženě s odporem. Naopak, už samotný proces práce musí být dobře zhodnoceným časem, ze kterého máte radost.

Herny a kasina jsou rizikové zdravotně - gambleři často přijdou o všechno

4) Dělejte to, co umíte nejlépe

Nikdo není odborník na všechno a kdo tvrdí, že ano, toho vezme zkušený zaměstnavatel koštětem po hlavě. Dobře víme, že každý z nás umí něco. Mezi kamarády nám to nedělá problém přiznat, ale jakmile máme za práci dostat zaplaceno, každý je hned odborníkem v několika oborech. Nevyplácí se v tomto směru přeceňovat. Dělejme všichni to, co nám jde.

Někdo umí pěkně malovat, někdo umí psát, někdo umí dělat grafiku, někdo umí dobře obchodovat a někdo dokáže vlastníma rukama postavit dům od první cihly. Všichni umíme něco a je hloupost myslet si, že když budeme znát tak trochu od každého oboru, bude nám to v životě k něčemu platné.

5) Udržujte si pořádek

Je dobré mít vše zorganizované a uspořádané. Protože když budete mít na stole hromadu papírů a zmatek v hlavě, je to stejné, jako kdybyste neměli nic. A když není s čím pracovat, jak se pak vůbec můžete vrhnout do práce? Říká se s chutí do toho, půl je hotovo. Když budete mít všechno přehledně napsané na papíře a budete si to krůček po krůčku plnit a odškrtávat, tak se s úkoly za jeden den poperete raz dva. A samozřejmě platí, že si nesmíte nechávat všechno naráz, jak už bylo řečeno výše.

6) Nenechte se demotivovat!

Určitě znáte ve svém okolí aspoň jednoho člověka, nebo dokonce kolegu, který vás prudí špatnou náladou a demotivujícími řečmi. Jsou to takové ty nevinné spouštěče úvah o změně zaměstnání. Člověk si pak podvědomě řekne, že je vlastně i v jeho životě nebo v práci něco špatně, když o tom neustále poslouchá od ostatních. A pak už nemá chuť pouštět se do nových věcí. Věčně nespokojení lidé vám neberou energii jenom v práci, ale často i osobním životě. Mají totiž nutkání všechno vidět černě, všechno je moc složité a všude jsou špatné zprávy. Ale měli byste vědět, že to tak není. Takoví lidé jsou obvykle chroničtí stěžovatelé, nenechte si nikým pokazit svoje nadšení a chuť do života.

Jaké další způsoby znáte vy?