Jan Hrušínský: Umíte si představit, že by Zeman nebo Klaus požádali Havla o radu?

Zajímavá představa, ale zřejmě nemyslitelná
 

Jen tak na okraj. Četl jsem zajímavou věc o předávání úřadu americkými prezidenty. Když byl zvolen Barack Obama, požádal končícího prezidenta Bushe, zda by bylo možné, aby se setkal se všemi exprezidenty. Umíte si něco takového představit v našich končinách?

/KOMENTÁŘ/ Bush Obamovi rád vyhověl a 7. ledna 2009 zorganizoval společný oběd v Oválné pracovně Bílého domu. K Bushovi a Obamovi se připojili Jimmy Carter, Bill Clinton a George H. W. Bush. Oběd trval přes dvě hodiny, atmosféra byla vřelá a přátelská.

Je to politická kultura

„Chceme, abyste uspěl“ - zahájil prezident Bush. „Není důležité, jste-li demokrat nebo republikán, záleží nám na této zemi. V tom smyslu se můžeme těšit na sdílení zážitků s vámi. Všichni, kteří jsme v této kanceláři sloužili Spojeným státům, chápeme, že úřad překračuje jednotlivce.” „Možnost získat vaši radu“ - odpověděl Obama - „a být v kontaktu se zkušenostmi, které z tohoto úřadu máte, je pro mne mimořádná. Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi, že toto setkání umožnil“...

Myslím, že se tomu říká politická kultura. Dovedete si představit, že by Václav Klaus a Miloš Zeman požádali prezidenta Václava Havla o radu a předání zkušeností - jak to dělal, že ho uctívá celý svět?

Přeji hezký den

- Jan Hrušínský- 

KAM DÁL: Král ženských srdcí i filmu Rudolf Hrušínský: Na poslední natáčení ho vozili z nemocnice, věděl, že umírá.

Klíčová slova: