Che Guevara v Československu: Nejhorší období života, Prahu přirovnal k Titaniku

Bolivijský prezident René Barrientos nařídil 9. října 1967 Guevarovu popravu. Ta byla provedena v málo přístupné vesničce La Higuera tak, aby rány vypadaly jako rány z boje
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   osobnost

Slavný revolucionář se stálým bydlištěm v malé obci na Benešovsku. Nejedná se o žert, ani konspirační teorii. Na jaře roku 1966 se symbol komunistické Kuby opravdu ubytoval v Československu. Proč se zde Che Guevara skrýval pod jiným jménem a s vizáží k nepoznání?

Argentinský lékař Ernesto Guevara si místo kariéry doktora vybral za svůj smysl života kubánskou revoluci. Vůdce marxistických odbojových guerill společně s Fidelem Castrem převzal vládu na Kubě a nastolil nové pořádky. Proč se slavný Che neboli el Che skrýval nějaký čas na našem území?

Česká stopa na Kubě

Spojení Guevary a Československa zásadně vycházelo z nastoleného komunistického režimu. Už během jeho působení na pozici prezidenta kubánské Národní banky a ministra průmyslu nalezneme velmi zásadní československou stopu. Jedním z jeho ekonomických poradců byl prognostik a politik Valtr Komárek. Ten ale nebyl hlavní postavou, která Guevaru přinutila žít v ústraní pozornosti, uprostřed Evropy.

Odchod z Kuby

V roce 1966 se politická síla na Kubě pomalu otupovala. Guevarovy ekonomické reformy nebyly moc úspěšné. Filozofie „práce musí být potěšení“ neměla ten správný finanční efekt. Po několika zásadních rozporech s Castrem opouští Che Guevara Kubu, aby šířil myšlenky revoluce hlavně do afrických zemí. Během svého pobytu v Kongu byl na pokraji smrti, a tak se vydal léčit své problémy s astmatem do Československa.

Nejhorší období života

Tajný úkryt v Československu se nacházel ve vesnici Ládví na Benešovsku. Alespoň tam vedou investigativní stopy, které nalezl novinář Stanislav Motl. Konspirační dům patřil československé rozvědce. Che Guevara ale na pobyt na našem území nevzpomínal v dobrém. Jediný důvod, který ho zdržel tak dlouho, byl vztah s milenkou, Argentinkou německého původu. Tamara Burke alias agentka „Tanja“, jak znělo její tajné jméno, prošla svým výcvikem právě v Československu. Místní úřady jí také opatřily falešné doklady na jiné jméno.

Selhání socialismu

Slavný revolucionář Che Guevara pobýval v Československém azylu v přísném utajení. Absolutně změnil svoji vizáž. Oholil si vousy, zkrátil vlasy a nosil dioptrické brýle. Život mimo dům omezoval na minimum a žil pod jiným jménem. Podle knihy Poznámky z Prahy, kterou sepsal argentinský velvyslanec Abel Posse, si připadal jako v šedivém světě bez života. Ten s lehkou dávkou spisovatelské fantazie interpretoval Guevarův pobyt na základě nedochovaných poznámek. „Tohle není socialismus, ale jeho selhání. Celá Praha je jako místnost z Titaniku. Ze slavných časů revoluce nezbylo nic,” povzdechl si revolucionář nad situací v Československu. Nešetřil ani další zdrcující kritikou na adresu soudruhů.

Che Guevara opustil naši zemi po pětiměsíčním pobytu s pasem na jméno Ramón Benítez. Přes Vídeň, Ženevu, Curych a Moskvu se vrátil do Havany. To bylo také naposledy, kdy se slavný revolucionář objevil na našem území. O rok později byl popraven v Bolívii, kde se pokoušel o další guerillovou revoluci. Tentokrát neúspěšně.

Zdroje: ustrcr.cz, Česká televize, wilsoncenter.org, Poznámky z Prahy

KAM DÁL: Komunistické vymývání mozků: Filmy z 50. let, které stále straší ze spaní.