Chyba, která změnila průběh druhé světové války. Němci bombardovali Londýn omylem

Nemilosrdné bombardování Londýna známé také jako Blitz započalo 7. srpna roku 1940, trvalo po dobu dlouhých 57 dní a stálo život 15 000 civilistů
 

Omyl německé armády dne 24. srpna roku 1940 stál život 15 000 civilistů a změnil hlavní město Británie na ruiny. Je až děsivé, jak moc může být historie změněna jednou jedinou událostí. Tato "nehoda" se stala při bitvě o Británii a neměla dopad pouze na výsledek té dané bitvy, ale i na celou druhou světovou válku.

Roku 1940 vedlo Německo zdlouhavý boj s Anglií, která proti nacistické armádě stála téměř bez spojenců. Francie tehdy německým útokům podlehla. V sázce ale tehdy v důsledku této prohry nebyly jen životy Francouzů, ale i Britů, protože Francie byla zároveň jedním z největších spojenců Británie, která tak zůstala nepříteli napospas.

Útok na Anglii

Anglie věděla, že toho Německá armáda využije, a počítala s možným útokem, kterého se bohužel také dočkala.

Němci zaútočili na britská letiště, základny a továrny, zkrátka jen cíle vojenského charakteru. Hitler tehdy totiž neusiloval o srovnání Anglie se zemí, ale o to, aby se mu vzdala. Bylo tedy potřeba zajistit, že při útocích, které měly Británii systematicky přimět k podepsání mírové dohody, nedojde ke smrti civilistů.

Anglii pomalu docházely letouny a na jejich opravu mezi jednotlivými útoky nezbyl čas, stále se ale nevzdávala.

Osudový omyl

Podle zdrojů ale došlo 24. srpna k omylu, který stál nejen životy několika civilistů, ale také vyprovokoval Brity k útoku. Hitlerův plán, který vedl k podepsání mírové smlouvy, v tom momentě ztroskotal.

Němci sice měli přeletět nad Londýnem, ale bomby měli shodit mimo město, aby nedošlo k vyprovokování Britů. To se ale bohužel nestalo. Německé letouny shodily bomby omylem přímo nad metropolí.

Nebylo tedy překvapením, že tehdejší britský premiér Winston Churchill na bombardování hlavního města Anglie reagoval a nařídil útok na Berlín.

Jednalo se o první bombový útok na hlavní město Německa v průběhu druhé světové války. Toto bombardování sice nikoho nezabilo a způsobilo jen malé škody na majetku, ale na Hitlera zapůsobilo jako červená vlajka na rozzuřeného býka. Zaslepený zlobou poté Hitler změnil svou válečnou taktiku.

Aby pomstil útok na Berlín, který byl pouze pomstou útoku na Londýn, začal na britské hlavní město útočit plnou silou.

Blitz

Německá vojska na Londýn útočila nemilosrdně a vytrvale, bombové útoky započaly 7. srpna a neustaly po dlouhých 57 dní.

Británie poté opětovala útok a zacílila ho nejen na Berlín, ale i na další německá města.

Plánem boje se tedy nakonec stal teror. Bombardováním  bylo zabito více než 15 000 britských civilistů.

Zdroj: War history online

KAM DÁL: Joseph-Ignace Guillotine byl odpůrcem trestu smrti. Jeho život se stal ironií osudu.

Klíčová slova: