Obchodní domy Brouk a Babka znal každý. Pošťáci měli velkou slevu

Obchodní domy na Letné byly součástí běžné zástavby.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Nejznámější byla sice Bílá labuť, ale ani obchodní domy na Letné neměly nikdy o zákazníky nouzi. Své filiálky postavila firma Brouk a Babka v průběhu 20. a 30. let minulého století i v řadě dalších měst naší republiky. Díky nejmodernějším obchodním metodám, získaným v USA, obchodní intuici a nadání i vždy pečlivě kalkulovaným nízkým cenám zboží zaznamenávala firma jeden úspěch za druhým. Vše skončilo až zestátněním v roce 1948.

Dva bývalí spolužáci z obchodní školy - Jaroslav Brouk a Josef Babka - založili společnou firmu v roce 1908 - Jaroslav Brouk (narozený v roce 1884 v obci Hlince na Plzeňsku) otevřel v pražských Holešovicích prodejnu s koloniálním zbožím (tedy především kávou a čajem). Oba majitelé si od začátku uvědomovali význam reklamy a vynakládali na ni velké částky.

Hned v roce 1910 ale Josef Babka společný podnik zase opustil (podle některých zdrojů kvůli nemoci) a odešel do Klatov, kde nadále obchodoval. Souhlasil ale s tím, že název firmy Brouk a Babka zůstane beze změny.

Pražská firma se zaměřila na prodej textilu a galanterie; nicméně další rozvoj je již zásluhou především Jaroslava Brouka a jeho obchodního nadání.

Komplex obchodních domů na Letné
V roce 1914 pracovalo v pražské firmě kolem 30 zaměstnanců, včetně manželky majitele paní Josefy Broukové. Firma koupila budovu v Belcrediho třídě na Letné, ve které Jaroslav Brouk plánoval vybudovat moderní obchodní dům podle zahraničních vzorů.

S přestavbou se začalo ihned po skončení I. světové války a brzy byl obchodní dům otevřen pro veřejnost.

Budovu upravil pro potřeby obchodního domu architekt Jan Gillar a následné úpravy probíhaly i za provozu. V roce 1925 byl zakoupen i protilehlý činžovní dům ve Veletržní ulici (č.p. 820/73) a dvůr mezi oběma domy se proměnil v prodejní dvoranu.

Pro vystěhované nájemníky z tohoto domu Jaroslav Brouk koupil a dostavěl sousední rozestavěný dům, ve kterém pak i sám s rodinou bydlel.

 

Obchodní úspěch

Letenský obchod ležel sice mimo centrum Prahy, ale přesto se sem sjížděli zákazníci z celého města. Díky propracované obchodní politice a obrovské nabídce zboží to bylo výhodné; navíc pro některé zaměstnance jiných organizací (například pro pošťáky) nabízela firma speciální slevy, takže ti sem jezdili i skutečně zdaleka.

U Brouka a Babky se prodávalo vše - od potravin a drogistického zboží přes oblečení, bytový textil, šicí stroje, radiopřístroje či fotopřístroje, hudební nástroje apod. až po motorky a kola, pro něž měla firma vyhrazenu další prodejnu v dnešní Haškově ulici č. 8.

Mezi jednotlivými patry obchodního domu, vyhrazenými oddělením se vždy logicky navrženým způsobem obsluhy, jezdily kapacitní výtahy, prostory měly ústřední topení, účinnou ventilaci a parketové podlahy.

Skvělou novinkou byly dětské koutky. V každém oddělení byl telefon a přípojka potrubní pošty. Prodej byl možný i na úvěr a s využitím zásilkové služby. Pro prodávající personál byly k dispozici šatny s odpočinkovými místnostmi, kantýna i terasa s lehátky a stolky. Roku 1928 si firma pronajala velké prostory také v nedalekém Veletržním paláci.

Expanze do dalších měst
Obchodní domy Brouk a Babka postupně vznikly v řadě dalších velkých měst v Československu. Díky vkusu a vizionářské genialitě Jaroslava Brouka šlo ve většině případů o funkcionalistické stavby, z nichž některé jsou dodnes ozdobou těchto měst. Byly postaveny v Moravské Ostravě, Plzni, Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Bratislavě.

Zcela jedinečným se stal obchodní dům Bílá labuť, který firma otevřela v Praze na Poříčí 18. března 1939, tedy tři dny po začátku německé okupace. Mezi první zákazníky patřili němečtí vojáci a důstojníci, kteří - nejen zde - využívali výhodně nastaveného kurzu marky k české koruně.

Po roce 1948 byla firma Brouk a Babka znárodněna a oba majitelé (i jejich rodiny) byli perzekvováni. První z obchodních domů této sítě byl přejmenován na Obchodní dům Letná - mezi lidmi však název Brouk a Babka zůstal natrvalo vepsán do povědomí a mnozí jej nezapomněli dodnes.