Trpaslík i obr zároveň: Neuvěřitelný i smutný příběh Adama Rainera vydá na román

Adam Rainer byl opravdu podivný člověk. Jako jediný na světě byl trpaslíkem i obrem
  |   zajímavost

Lidské osudy jsou zvláštní a někdy se vymykají všem běžným pravidlům. Historie popisuje lidi, postižené nejrůznějšími chorobami, muže a ženy s více končetinami, trpaslíky i obry. Adam Rainer je ale výjimkou i mezi těmito podivnostmi. Byl totiž trpaslíkem i obrem v jedné jediné osobě. Jak je to možné? 

Adam Rainer se narodil v posledním roce devatenáctého století v rakouském Grazu. I když zpočátku rostl podobně jako ostatní děti, později se ukázalo, že se jeho růst v podstatě zastavil. Nikdo si to neuměl vysvětlit, protože jeho rodiče měli běžnou výšku. Adam ale zůstal ve velikosti přibližně desetiletého dítěte, tak když se rozhodl narukovat na vojnu, aby mohl bojovat v první světové válce, nebyl odveden.

Jeho výška 135 centimetrů nebyla pro vojenskou komisi vůbec dostačující a lékaři konstatovali, že se u Adama jedná o tak zvaný nanismus. Jednoduše řečeno - Adam Rainer byl trpaslík. A kdyby ani to nestačilo, měl ještě jednu zvláštnost. Jeho dlaně a chodidla byly vzhledem k jeho malému vzrůstu “zbytečně” velké a navíc stále rostly. 

Nečekaný dárek k narozeninám

Tak se Adam dočkal svých jedenadvacátých narozenin. Možná by si mohl někdo myslet, že ani malého muže a ani jeho okolí už nemůže nic překvapit. Stalo se ale něco ještě podivnějšího. Právě v tomto věku, kdy se výška ostatních mladých lidí ustálí, začal Adam Rainer z nepochopitelných důvodů znovu růst. Je pravděpodobné, že měl z takového zvratu radost, ale všeho dočasu. A jeho spokojenost neměla trvat dlouho. Brzy se ukázalo, že jde o tak zvanou akromegalii, docela opačnou poruchu, než je nanismus, který Adamovi přisuzovali lékaři až doposud. 

Jeho sen ho zabíjel

Adam Rainer začal po svých 21. narozeninách růst neobyčejným tempem. Během dalších deseti let se tak z trpaslíka stal doslova obrem. Z původních přibližně 135 centimetrů se jeho tělo do konce života zvětšilo na 235 cm, tedy o celý jeden metr. Tak rychý a velký růst ale logicky mu přinesl i velké zdravotní problémy. Dospělé tělo není k takovým změnám přizpůsobeno. Adamova páteř se začala nepřirozeně křivit, obličej deformovat.

Za všechno mohl nádor v hlavě

Lékaři dlouho nevěděli, co si s takovým podivným případem počít, až konečně objevili nádor hypofýzy, který tuto poruchu způsoboval. I když chirurgické zákroky nebyly ještě zdaleka na takové úrovni, jako jsou nyní, odhodali se k závažné operaci, která se naštěstí podařila. A tak se mohl pacient zase chvíli radovat - tentokrát z toho, že neroste. Ale ani tahle spokojenost netrvala dlouho. Po několika měsících se jeho tělo pustilo do dalšího zvětšování. A bylo to tak až do konce Adamova života, i když už pomaleji. 

Konec neobyčejného života

Rainerovo zdraví nebylo nikdy nijak zvlášť dobré, ale jak rostl, stále se zhoršovalo. Postupně přišel o zrak a později i o sluch v levém uchu. Páteř se deformovala stále víc, až nebyl schopen pohybu a musel zůstat na lůžku. Bohužel mu nebylo pomoci a jeho život skončil v pouhých 51 letech.

Dodnes je ale v lékařské historii zapsán jako jediný člověk, který dokázal v jediném životě být zároveň trpaslíkem i obrem.

Zdroj: insider, en.wikipedia

KAM DÁL: Někdo nechce roky vyjít z pokoje, psychika mu to nedovolí, Japonci pro to mají speciální slovo.

Klíčová slova: