Tip na výlet: Navštivte jednu z nejhezčích a nejstarších rezervací v Brdech

Nevíte, kam se vypravit, až bude přát počasí? Poradíme vám. Vydjete se do rezervace Chynínské buky, nebudete litovat
Zobrazit fotogalerii (15)
 

Počasí máme už hodně podzimní s náznaky prvních sněhových vloček, a tak by se zdálo, že není zrovna čas na procházky v přírodě. Ale kdo nenavštívil staré bukové porosty v podzimním čase a v sychravém počasí, neví, o co přichází.

I v podobném počasí je příroda krásná a zvláště staré porosty lesů nám ukazují svoji pochmurnou atmosféru, která je až tajemná a odkrývá jinou, nepoznanou tvář lesa. Zkuste se takhle na podzim vypravit do některé z přírodních rezevací v CHKO Brdy a uvidíte.

Přírodní rezervace Chynínské buky je chráněné území. Jedná se o květnatou bučinu s téměř totožnou garniturou druhů květnatých bučin. Ve velké části rezervace se nachází přirozené složení lesních porostů, kde je dominantou buk lesní. Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Rezervací je bučina už od roku 1933

Začněte třeba Přírodní rezervací Chynínské buky. Náleží mezi nejzachovalejší bukové porosty v Brdech a nachází se nedaleko obce Chynín a 4 kilometry východně od Nových Mitrovic v Plzeňském kraji.

Za rezervaci byla lokalita vyhlášena už v roce 1933. Byla založena kvůli ochraně porostů jedlobukových původních lesů. Dnes převládají v rezervaci buky a uvidíte tu ukázkový příklad, jak se les ponechaný přírodě dokáže obnovovat. Věkem nebo nepřízní počasí popadané stromy zůstanou ležet na zemi a pomalu je pohlcuje okolní příroda a čas. Na území se nekácí už od roku 1903, a tak stáří nejstarších buků se blíží 300 rokům. Podle dochovaných informací tu bývala obora se zvěří a pak lesní školka, čímž se do lokality zavlekly i nepůvodní druhy dřevin, jakými jsou jasan, habr či jilm horský.

Najdeme tu mnoho druhů květin

Krásně je tu na podzim, kdy pod holými stromy leží několikacentimetrová vrstva listí a mlha dotváří tajemnou atmosféru. Trochu z jiného světa ja pak návěštěva rezarvace brzy na jaře, kdy teprve raší listy na stromech a slunce dosáhne k zemi. Proto tu je bohatý podrost typických rostlin bukových porostů. Brzy zjara tu můžeme objevit kvetoucí keře lýkovce jedovatého nebo něžné kvítky sasanky hajní či kyčelnice devítilisté. Při zemi pak zavoní snítky mařinky vonné a můžeme objevit i vraní oko čtyřlisté.

Bučina je domovem sov i divokých holubů

Bučina poskytuje útočiště a díky doupným starým stromům i hnízdní možnosti mnoha druhů datlů, ale i sovám a divokým holubům doupňákům, kteří, jak jejich druhové jméno napovídá, oproti ostatním příbuzným dávají přednost při hnízdění v dutinách. V rezervaci hnízdívá i čáp černý. Do rezervace se dostanete snadno podle map, kde najdete turistické stezky.