Dítě a pes zamčeni v autě: Co prožívají a co dělat, když je tam najdeme?

Nebohé zvíře nemá šanci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podle statistik se případy zapomenutých dětí a zavřených psů v rozpálených autech na přímém slunci stávají každý rok. Vůz ani nemusí být vystaven přímému slunci, aby se stalo neštěstí. Co prožívá dítě nebo pes, když se v této pojízdné plechové výhni ocitnou? Jak rychle stoupá teplota v autě? A co máme dělat, když je najdeme bezmocné?

Teplé letní dny přinášejí plno rizik. Jedním z nejzávažnějších jsou rozpálená auta. Lidé často tento fakt podceňují a neuvědomují si, jak rychle může teplota ve voze stoupnout. Přitom okénko, které necháváme psům nebo i dětem otevřené, opravdu nikoho nezachrání.

Během pouhé půl hodiny se může teplota v autě zvednout na 60 °C. Velký rozdíl mezi člověkem a psem je ten, že pes se nepotí a ochlazuje se pouze jazykem. Jeho kolaps tedy může nastat během několika minut. Člověk pak může trpět i několik hodin.

Jak stoupá teplota v autě?

Teplota v autě stoupá doslova minutu po minutě a z auta za necelou hodinku je tak uvnitř doslova peklo. Je-li venku "jen" 21 °C, v autě většinou vystoupá na nějakých 37,5 °C. Jenže když jsou opravdu velká horka, třeba v rozmezí 32 – 36 °C, teplota v autě se pohybuje až kolem pětašedesáti stupňů. V těchto teplotách už nemá absolutně nikdo šanci na přežití a otevřené okénko na tom nic nezmění. Dítě nebo pes se v autě jednoduše upečou zaživa.

Jaké to je v rozpáleném autě?

Vzduch se v uzavřeném a plechovém prostoru přestává hýbat a začíná žhnout. Je jedno, jestli auto stojí na přímém slunci nebo ve stínu, smrt nastává při vysokých teplotách a při úpalu. Děti ani psi nemají dokonale vyvinutou termoregulaci a s horkem se velice špatně vyrovnávají. Vlastně to ani neumí. Zemřít tedy mohou už po čtvrthodině.

Dítě, které sedí volně a nepřipoutané na sedačce, se převaluje, aby si ulevilo, i když většinou marně, od velkých bolestí. Mrňous, který je přikurtovaný k autosedačce, trpí mnohem více a déle, protože se mu jeho nehybností zpomaluje krevní oběh.

V prvních fázích přehřátí nastupuje dehydratace. Tělo se snaží s horkem vyrovnat, co možná nejvíce ochlazuje tělo potem (což u psů není možné, protože nemají potní žlázy). Když tělu dojdou tekutiny, sbírá vodu z životně důležitých orgánů a to je začátek konce. Postupně dochází k celkovému přehřátí organismu (už se nemá čím ochlazovat) a v těle nastávají nezvratné změny. Nastává kolaps ledvin, jater, otok mozku a potom už jen smrt.

Co cítí dítě před tím, než zemře?

V prvních fázích začíná být dítěti jednoduše horko. Vrtí se, potí se. Po chvilce začíná mít žízeň, která vede po dvaceti minutách k dehydrataci. Kvůli tomu se mu začíná točit hlava a také ho pobolívá. Bolest hlavy později přejde v nesnesitelné třeštění. Dítě pláče, má žízeň, je mu horko a volá o pomoc.

Uvězněním psa v rozpáleném autě se podle zákona dopouštíte týrání zvířat a hrozí vám pokuta až 50 000, v extrémním případě i vězení. U zapomenutého dítěte v autě, které zemřelo, se člověk dopouští usmrcení z nedbalosti a může si odsedět až dvanáct let.

Ve druhé fází dítě prudce zrudne a hodně se potí. Pot z něj doslova lije. Tělo se snaží ochladit. Když pot dojde a tělo už nemá kde brát vodu, kůže se rozpálí a je suchá. Můžou se objevit i puchýře. Začne zrychleně dýchat a je mu na zvracení. Po pár minutách i zvrací. Ve třetí fázi dostane z horka prudkou horečku a nastupuje zimnice. Už se nepotí, nemá v sobě ani kapku vody. Tělo si bere poslední zbytky vody z orgánů. Veškeré zásoby byly jinak vyčerpány.

Vinou zimnice se začne nekontrolovaně třást a dostává prudké křeče. Pomalu přestává vnímat a už nemá ani sílu plakat. Postupně utichá a upadá do bezvědomí, ze kterého se již neprobudí, protože umírá. Celý tento proces trvá u malých dětí, které neumí regulovat teplo tak dobře jako dospělí, maximálně hodinu.

Co dělat, když objevíte psa nebo dítě uzamčené v autě?

  • Ujistěte se, jestli dítě/pes vnímá a je při smyslech. Jestliže je, buďte s ním v kontaktu, snažte se s ním mluvit, ťukat na okénko a okamžitě zavolejte záchrannou službu a hasiče. Jestliže dítě/pes ztrácí vědomí, je malátné apod., na záchranku nečekejte a vyrazte okénko.
  • Jestliže dítě/pes nereaguje na ťukání a třesení s autem, neváhejte okamžitě vyrazit čímkoliv okénko a vytáhnout je ven.   
  • Poskytněte první pomoc jako při úpalu.
  • Uložte dítě či psa do chládku.
  • Dejte jim chlazenou vodu.
  • Postupně snižujte teplotu studenými zábaly nebo vlažnou sprchou od končetin přes trup k hlavě, aby se krev měla čas stáhnout a chladit vnitřní orgány (pozor na opačný extrém - podchlazení!).
  • Nenuťte je do žádného pohybu, nechte je odpočívat.