Nejkrásnější scény z jelení říje. Tohle vás vezme za srdce

Jelen je v říji nabitý hormony a tudíž i agresivní. Podívejte se na celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (26)
 

V lesích počátkem října doznívá jelení říje. Návštěvníci lesů můžou zaslechnout její typické projevy, což je troubení jelenů. Jak vůbec vypadá toto rušné období jelení zvěře? Podívejte se do fotogalerie.

Právě teď vrcholí nejrušnější období života jelení zvěře - říje. Jeleni vyhledávají tlupy holé zvěře, jak se říká laním a mláďatům, které tvoří skupinky.

Laně na sklonku léta a na podzim hledají místa, kde se dobře napasou, aby nabraly sílu na nadcházející zimu, a za nimi se v období říje vydávají jeleni. Nejdříve jdou na řadu nejstarší zvířata, postupně se přidávají mladší. 

Jelen lesní patří mezi největší  zástupce své čeledi. Samci dorůstají 175–230 cm a jejich hmotnost se pohybuje mezi 160–240 kg. Samice jsou oproti samcům značně menší. Jelen má několi poddruhů a kromě toho je jeho vzrůst závislý na výživnosti biotopu, kde žije.

Mimo říji se jelen chová jak lesní duch

Říje je obzvláště pro jeleny období velmi náročné na výdej energie. Říjný jelen většinou nějaký čas nepřijímá potravu nebo jen tak narychlo něco sebere, a tak ztratí v tomto období až 25 procent své hmotnosti. Ke konci říje jsou nejaktivnější jeleni pohublí a vysílení.

Tohoto využívají lovci, protože mimo říji se jelen chová jak lesní duch. Je sotva k vidění, ale o říji jeho pobyt prozradí nejen troubení, ale i ruch na takzvaných říjištích - tedy místech, která vyhledávají laně, aby se vykrmily na zimu.

Věk jelena nepoznáte podle paroží

Lovci upřednostňují lov především slabé zvěře nebo v případě jelenů takových jedinců, u nichž je podle vývoje paroží vidět, že z nich zřejmě žádné kapitální kousky nebudou. Pravdou je, že se loví vyloženě i trofejoví jeleni, kteří mají ale vývoj paroží už na vrcholu. Paroží je vlastně kost a roste každým rokem. Ale takové případy jsou spíše výjimečné.

Není pravda, že podle počtu výsad na parohu poznáme věk. Je to poněkud komplikovanější a je to záležitost pro zkušené jelenáře, aby poznali věk. Ten se dá odhadnout i podle postavy zvěře, ale nejpřesnější metodou je až pak u ulovených kusů posuzování stavu zubů, tedy jejich opotřebení.