Máslo je rekordně drahé. Nekupujte ho a vyrobte si vlastní

Máslo je opravdu mimořádně drahé, jak si ho vyrobit doma? Podívejte se do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také se vám protáčí panenky vždy, když přijdete do krámu a chcete si koupit máslo? Máme pro vás řešení. Můžete si máslo udělat doma v klidu sami a ušetřit. Jak se oblíbená pochoutka dělá?

Cena másla šla v posledních měsících opravdu rapidně nahoru, levněji ho momentálně dokonce seženete i v Londýně a to je stav, který my Češi, kteří se bez másla jednoduše neobejdeme, nechceme akceptovat. Pryč jsou nyní doby, kdy bylo nákladnější vyrobit si máslo domácí. Opak je pravdou, sice je to pracnější, ovšem nějakou tu zlatku i ušetříte.

Jen jedna ingredience

Teď to bude znít jednoduše, ale k výrobě domácího másla nepotřebuje nic jiného než obyčejnou smetanu ke šlehání. Její průměrná cena je okolo 20 korun za 250 ml a z 500 ml uděláte celkem v pohodě 200 g másla. Klasická čtvrtka másla momentálně vyjde minimálně na 50 korun, často navíc na mnohem více a ještě k tomu pořádně nevíte, z čeho je.

Smetana, kterou na výrobu másla chcete použít, musí být neošetřená metodou UHT, proto kupujte jen čerstvou, nikoliv trvanlivou. Sáhněte také po smetaně na šlehání, z jiné totiž máslo neuděláte.

Pokud si uděláte domácí máslo, můžete klidně i ušetřit, jelikož pokud si nakoupíte dostatek smetan v akci, pak se dostanete klidně i pod 40 korun za 200 g másla. Vůbec ani nechceme poukazovat na rozdíly másel slaných nebo bylinkových, kde se ceny pohybují leckdy i nad 100 Kč. V tomto případě si můžete na ochuceném másle pochutnat daleko levněji.

Krok za krokem

Pořiďte si dva kelímky smetany a dbejte na to, aby měla minimálně třicetiprocentní obsah tuku. Šlehat ho můžete klidně i pomocí metliček, ale připravte se na to, že to bude pořádná makačka. Použít se může také sekací nádoba, která bývá často v rámci příslušenství ponorných mixerů, a nebo přímo pomocí ponorného mixéru.

Nejstarší důkazy o existenci másla jsou staré přibližně 2 000 let. Než se ale začalo konzumovat, využívaly ho staré kultury především jako přísadu do mastiček.

Začněte tím, že vylijete dva kelímky do nádoby a začněte šlehat. Zhruba po minutě intenzivní práce dojdete k tomu, že se vám vytvoří šlehačka. Jenže to jsme teprve v první mezifázi. Nyní je třeba využít spíše elektroniky než našich rukou a mixovat dál a dál, dokud se máslo nezačne srážet.

Sražená smetana je totiž právě to, co chceme, jelikož se tuk začíná pomalu oddělovat od podmáslí. Pokračujte tudíž ve šlehání, dokud se podmáslí odděluje, a postupně ho slévejte. Můžete jej ale klidně vypít nebo ho použít třeba na pečení domácího chleba.

Jakmile se dostanete do fáze, kdy už šleháte pouze hustou hmotu, tak ji vyklopte a na dřevěném prkénku hněťte pod proudem studené vody, aby se z ní vyloučilo veškeré podmáslí a dostali jste hladký bochánek kompaktního tvaru. Takto připravené máslo následně uložte do máslenky nebo alobalu.

Pokud máte zájem ještě máslo před konzumací oživit, pak to udělejte ještě v době, kdy je měkké, a upravte ho podle svých chutí. Jednoduše do něj přidejte sůl, česnek či bylinky, díky čemuž si připravíte slané nebo bylinkové máslo opravdu jednoduše.