Nejkrásnější hřiby: Nejsou jen pravé, ale i barevné a jedovaté

Vzácný hřib borový. Jaké jsou další? Podívejte se
Zobrazit fotogalerii (32)
 

Češi jsou vášnivými houbaři, skoro by se dalo říct, že houbaření je u nás národním sportem. Když se řekne houba, každý si většinou vybaví hřiby. Ale víte vůbec, že hřibů rostou spousty druhů? Pojďte se na to podívat.

Nejoblíbenější a nejsbíranější houbou v českých lesích je takzvaný pravý hřib. Do této skupiny bílých hřibů se počítá hřib smrkový, dubový nebo borový.

Tyto druhy jsou nejžádanější, nejčastěji sbírané a nejčastěji používané houby v kuchyni. Kromě hřiba borového, ten je spíše vzácný. Pak je to mimo skupinu bílých hřibů ještě hřib hnědý, někde zvaný panský.

Hřib hnědý vynikne v nálevu

Také se jedná o kvalitní houbu, která je použitelná na všechny možné způsoby v kuchyni. Někdo ji má dokonce pro svoje aroma raději než praváky. Zvlášť vynikne v různých směsích nakládaných hub v octovém, kořeněném nálevu. Na houbovou smetanovou omáčku je pak asi nejlepší hřib smrkový či dubový.

Barevné hřiby jsou vzácné a chráněné

Jak už bylo ale uvedeno, hřibů u nás roste vícero druhů. Každý houbař asi zná takzvané modráky, tedy hřiby kováře a koloděje. U přípravy těchto hub ale dejte pozor na tepelnou úpravu – je potřeba, aby se tepelně upravovaly minimálně dvacet minut, protože obsahují jedovaté látky, které jsou termolabilní, tedy varem odbouratelné. Pak je tu skupina hřibů, kterým říkají už ti zkušenější houbaři a mykologové – barevné.

Hřibovité jsou čeledí rouškatých hub, které jsou charakteristické měkkou dužninou a rourkami pod kloboukem. Mezi ně patří vynikající jedlé houby a z evropských druhů žádné smrtelně jedovaté. 

Těch je také pěkná řádka a jsou mezi nimi většinou nejedlé nebo jedovaté druhy a ty, co by se daly jíst, pak náleží mezi chráněné a vzácné druhy.

Jistě každý zná třeba hřiba satana, kterého ale málokdo z houbařů, co chodí jen s košíkem, aby naplnil spíž, ani v životě na vlastní oči neviděl. Podívejte se do galerie, kde najdete i některé druhy hřibů, které jste neznali.