Poznáte návštěvníky krmítka? Nezapomeňte jim přilepšit

Poznáte všechny návštěvníky vašeho krmítka? Prohlédněte si naši fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (20)
 

Zimní přikrmování ptáků se těší stále větší oblibě. Ale poznáte vůbec, keré druhy navštěvuji vaše krmítko? Rozmanitost ptačí říše je obrovská a k určování jednotlivých druhů to chce nějaké zkušenosti. Třeba vám pomůže náš článek a fotogalerie těch známějších i méně známých druhů.

Jak si vyrobit jednoduché krmítko a čím v zimě ptáky přikrmovat, jsme psali zde. Pokud budeme pravidelně doplňovat krmení, ptáci si na stále prostřený stůl zvyknou a vy tak budete mít jedinečnou příležitost sledovat běžné druhy ptáků, jakýmI jsou třeba vrabci, sýkory, kosové, ale třeba i drozdi kvíčaly.

Klenotem zimní přírody je brkoslav

V zimě se ale na krmítku mohou objevit i zimní hosté. Zatímco mnoho druhů odlétá před zimou na jih, jiné druhy zase migrují ze sevEru na jih a tak se můžeme setkat s ptáky, které normálně v přírodě neuvidíMe. Třeba se dočkáme na tahu celého hejna brkoslavů severních. Robustní, krásně a nápadně zbarvení ptáci bloudí zimní krajinou a hledají zapomenuté bobule či jiné plody na stromech a keřích. Podobně jako kosům a kvíčalám jim nejvíce chutnají u krmítek  jablka nebo jeřabiny.

Tukovou směs vyrobíte ohřátím nesoleného loje nebo sádla. Sádlo či lůj nakrájíte na menší kousky a roztavíte při nižších teplotách. Když začne rozpuštěný tuk tuhnout, zamícháte do něj semena slunečnice a drcená či hrubě namletá jádra vlašských a lískových ořechů. Můžete přidat proso, mák, pšenici, ale i ovesné vločky, sezam. Krmítko pak vyvěsíte na místo, kam nesvítí slunce.

Různé druhy sýkor, ale i brhlíky a strakapoudy přiláká zavěšený hovězí lůj nebo lojová koule se semínky a ořechy. Jiní ptáci hledají na krmítku a zvláště pod ním semínka. Mezi ně patří pěnkavy, ale i vrabci nebo strnadi.

Bezpochyby nejběžnějšími návštěvníky krmítek jsou vrabci a sýkory. Někde i hrdličky. Občas se u krmítka objeví sojka nebo straka.

Nepozorné ptáky loví krahujec

Při troše štěstí můžeme být svědky lovu jednoho z dravců - krahujce obecného. Ten se chce taky občas u krmítka přiživit, ale protože je prostě dravec, přilákají ho hašteřící ptáci, kteří mohou ztratit ostražitost a krahujec jak blesk z čistého nebe zaútočí do hejna ptáků, aby si vybral svoji oběť.

Na kořist číhá skryt ve větvích stromů, méně často se uchyluje k aktivnějšímu způsobu lovu, kdy prolétává revírem a snaží se zaskočit nic netušící kořist nečekaným vpádem. Létá skrytě těsně nad zemí, podél zdí, prolétává křovinami a stromy, aby byl kryt před zraky ptáků do poslední chvíle a mohl nečekaně zaútočit.

Klíčová slova: