Levné letenky do celého světa: Jak pátrat, abychom ušetřili i několik tisíc korun?

Do Benátek jen za tisíc korun? Proč ne...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Letní prázdniny jsou už za dveřmi a s tím je spojené i cestování na dovolenou. Stále častěji je možné využít velmi laciných letenek, aby se člověk podíval do míst, které by právě kvůli nákladné ceně za cestování vůbec nenavštívil. Existuje hned několik tipů a triků, jak se zorientovat a jaká základní pravidla dodržovat. Pojďme na to!

V první řadě je důležité vyhodnotit si základní pravidla levného létání. Nejtěžší disciplína je vyhledat levné letenky v období prázdnin, svátků a víkendů. Organizujte svoji dovolenou a cesty tak, abyste cestovali v týdnu od úterý do čtvrtka. 

Jednoduše se vyhněte víkendovým dnům, protože v té chvíli je po letenkách největší poptávka. Letecké společnosti vydělávají na základě toho, že znají algoritmus pravidel vyhledávání. Za den se tak ceny letenek mění až 3x. Poznejte co největší počet webových stránek, které nabízejí vyhledávání levných letenek. Všechny důkladně prostudujte, protože každá z nich nachází úplně jiné ceny do různých destinacích. 

Levné letenky do vzdálených destinací často zahrnují dlouhé přestupy. Informujte se tedy o možnostech, jak spát na letišti a nebo jednoduše ušetřené peníze investujte do návštěvy města, v kterém čekáte na další let.

Letní dovolená? Kupte s předstihem

Odlet na letní dovolenou si naplánujte během dnů na konci června. Drobný rozdíl jednoho dne v kalendáři může zásadně ovlivnit pořizovací cenu letenky. Dobré je informovat se, jestli v den vašeho odletu z dovolené není státní svátek, který by mohl prodražit cenu o několik stovek korun. 

Letenky na letní dovolenou je nutné pořídit s předstihem. Kupujte letenku sedm až čtrnáct týdnu před odletem. Rozdíl v ceně může být velmi znatelný. U letů mimo Evropu lze pocítit až několikatisícový propad ceny. Včasný nákup letenky je výhodný v jakémkoli období a nejenom v termínu letních prázdnin. Vzhledem k tomu, že většina letenek v letních měsících navyšuje svoji cenu až o 100 % procent, tak každá rada se dobře promítne do vašich nákladů. 

Ráno a večer!

Koupit si levnou letenku, to je opravdová alchymie. Jedno z pravidel je vyhledávat lety buď velmi brzy ráno, a nebo pozdě v noci. V těchto časech není tak silná poptávka a cena letenek na to příznivě reaguje. Většina lidí si nakupuje letenky, když přijde z práce nebo kolem oběda, a letecké společnosti velmi rychle na tuto skutečnost reagují. 

Kde hledat?

Vyhledávače, které vás provedou světem levných letenek, jsou stále více populární. Díky tomu se i rozšiřuje jejich počet. Každý server má svoje specifika a unikátní rukopis.

Nejlevnější letenky po Evropě většinou nabízí nízkonákladové aerolinky. Zjistěte si, jaké z nich létají do vaší destinace, a porovnejte ceny všech, abyste našli tu nejlevnější.

Pokud je váš čas velmi flexibilní a máte rádi dobrodružství, podívejte se na web Kiwi.com. Tento server se specializuje na abnormálně levné letenky, ale je nutné počítat, že pokud chcete do Dubaje za 500 korun, mějte neustále sbaleno. Stejně tak je velmi zajímavá možnost využít jiná letiště, například v Německu. Server vám je nabídne a můžete se tak dostat na velmi zajímavé ceny. 

Letuška.cz je jedna z mála firem na vyhledávání letenek, která má i svoje kanceláře. Často se v jejich nabídce objeví letenka levnější než na těch ostatních. Skvěle u nich funguje mapa levných letenek. Vyhledává v první řadě nejlevnější cenu a tomu podřizujete termín. Záleží jen na vás. 

Servery, které vám pomohou s vyhledáváním, pokud nejste na území České republiky, jsou určitě skyscanner, momondo a secretflying či Letenkyzababku.eu.

Cena za dopravu je často ta největší investice do dovolené. Všechna zmíněná pravidla vám pomůžou ušetřit několik tisíc korun. 

Nejluxusnější ložnice v oblacích: Takové pohodlí asi nemáme ani doma. Čtěte zde.
Klíčová slova: