Připravte sekačku na letní sezonu. Jaký je ideální postup, aby váš stroj běžel jako nový?

Víte, co je dobře a kde sehnat nejlepší náhradní díly?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Taky máte rádi vůni posečené trávy? Práce na zahradě není nikdy dost a odkládané povinnosti se dřív nebo později projeví. Jste milovníci pořádku a údržbu sekačky jste prošli krok po kroku již s předstihem? Pokud ne, je nejvyšší čas to změnit, protože tráva roste jako z vody.

Než poprvé vyrazíte se svým strojem na zahradu je nutné provést hned několik opatření. U elektrické sekačky je to snadé. Kontrola nože vám napoví, jestli je nutné kupovat nový nebo ho stačí jenom nabrousit a srovnat. Ještě zkontrolujte stav elektrického kabelu, a tím je hlavní práce u konce. U benzínových sekaček je to poněkud složitější…

Čistota půl zdraví

Základem je pořádně sekačku očistit. Nezapomeňte na prostor převodovky pod plastovým krytem, protože špína může způsobit korozi. Nedbalostí si tak můžete životnost vašeho stroje výrazně zkrátit. Čištění provádějte pečlivě, protože když sekačku pokropíte hadicí, koledujete si o velký problém.

Krok za krokem

Zlobí vás na sekačce vzduchový filtr? Pokud je špatně průchozí nebo dokonce ucpaný, promítne se to ve vašich peněženkách. Slabý výkon a velká spotřeba? To rozhodně nechcete. Nezanedbejte ani výměnu oleje, aby vše běželo jako hodinky. Stejně tak dbejte na stav svíček.

Jestli jsou zanesené jen mírně, stačí je očistit, pokud hodně, vyměňte ji za novou. Chlazení žeber motoru si jistě také zaslouží vaši pozornost. Prostor je ideální profouknout tlakovým vzduchem, a rozhodně ne vodou.

Bez nože ani stéblo

K uspokojivému posečenému pažitu dopomůže jen perfektně ostrý a vyvážený nůž. Stejně tak zkontrolujte stav koleček, protože plynulý a bezproblémový pohyb je základ úspěchu. Během kontroly nezapomeňte na řemen pojezdu. Opotřebovaný neváhejte vyměnit. Dnes není vůbec žádný problém vyhledat náhradní díly pro všechny druhy sekaček.

Seřízení motoru

Jsou však činnosti, které je dobré nechat na odbornících. Takové seřízení motoru se v kutilství nevyplácí. Poslední krok k dlouhodobé životnosti sekačky je vypouštění benzínu před uskladněním nebo použití stabilizátoru, který zamezí jejímu poškození. Náhradní díly a další “vychytávky” pro vaši sekačku můžete samozřejmě sehnat i na internetu, kde naleznete specializované eshopy na náhradní díly jako třeba www.kasumex.cz.

Robotické sekačky vám ušetří čas. Na kolik vyjdou a jak vybrat tu pravou? Čtěte zde.