Čerstvé, voňavé, zdravé i krásné. Jak na pěstování bylinek doma i na zahrádce?

Nepotřebujete zahrádku! Na pěstování bylinek doma není nic složitého
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Za dob minulých byla v podstatě jedinou čerstvou bylinkou v domácnosti majoránka. Naše babičky ji přes rok opečovávaly na záhonku, pak stříhaly, sušily a čistily od stonků, aby v krabičkách na zimu měly pouze její sušené lístečky. A ta vůně bramboráků potom… V posledních letech se ale množství čerstvých bylinek rozrůstá a vůní a chutí je tak daleko více. Petrželka, pažitka, máta, meduňka, oregano, libeček… To je jen malý výčet toho, co si doma můžeme vypěstovat. A to i bez zahrádky.

Pokud se rozhodneme pro domácí pěstování bylinek, nejprve si připravíme květníky. Je možné bylinky pěstovat i v truhlících pospolu, ovšem musíme kombinovat tak, aby v jednom truhlíku byly bylinky se stejnými nároky na zálivku či zeminu. Pokud bychom toto nedodrželi, může se stát, že zatímco jedné bylince se skvěle povede, druhá bude uhnívat nebo naopak usychat.

Recept na domácí mojito (2 koktejly): 120 ml bílého rumu, 60 ml citronové šťávy, 60 ml limetkové šťávy, 4 čajové lžičky třtinového cukru, 20 mátových lístků, 8 kostek ledu (či podle chuti), perlivá voda na dolití.

Důležitý je i výběr zeminy

Co se týče zeminy, bylinky potřebují hodně živin, je tedy vhodné použít klasický zahradnický substrát s trochou rašeliny. Není vůbec potřeba hnojit, ani to není vhodné. Bylinky určené k přímé konzumaci by měly přijít do styku s průmyslovým hnojivem naposledy dva týdny před jejich „sběrem“, ale ideálně nikdy. A pokud by se vám zdálo, že se bylinkám moc nedaří, uvařte jim čaj. Třeba pampeliškový s kopřivou. Věřte, že to pomůže.

Důležitá míra zálivky i dostatek světla

Ani moc, ani málo. To je základní heslo. Je třeba dát pozor, co pěstujeme a kolik ta daná bylinka potřebuje vody. Obecně u bylinek platí, že zalít je stačí jednou až dvakrát do týdne. Ovšem takovou petržel, pažitku nebo mátu zalijte raději vícekrát. A pokud pěstujete bylinky na parapetu, pod nímž se nachází radiátor, několikrát denně je oroste. Nesnáší totiž suchý vzduch.

Obecně platí, že okna kuchyně by měla být směřována na jih. Ovšem ne každý má to štěstí, aby takto postavenou kuchyni měl. Koneckonců, květináč s bylinkou si můžeme dát klidně do ložnice, akorát to bude méně praktické při vaření. Každopádně je nutné, aby bylinky měly dostatek světla, a to i přes zimu. Pozor ale na výše zmíněný suchý vzduch nad radiátorem a také na průvan, ten bylinky vyloženě nesnášejí.

Bylinky v těhotenství: Kterým je dobré se obloukem vyhnout a jaké nám naopak mohou pomoci? Více čtěte: ZDE.

Lepší semena nebo vzrostlé sazeničky?

Když už jsme pořídili květináč a zeminu, můžeme začít s pěstováním samotným. Máme dvě možnosti, buď si koupíme semena, nebo již vyrostlé sazeničky od většího pěstitele. Výhodou již vzrostlých sazeniček je jejich lepší adaptace a dřívější sklizeň. U pěstování bylinek ze semínek je pak obzvláště důležité dbát na správnou míru zálivky, aby nám semena nezahnívala.

Se škůdci bojujte raději "po domácku"

I když vybereme správnou zeminu, zasadíme a správně zaléváme, nemusíme nakonec být spokojeni. Pravdou ale je, že tato pravděpodobnost je malá. Bylinky jsou totiž hodně aromatické, a proto škůdcům příliš nevoní. Pokud ale přesto nějaký škůdce vaši bylinkovou zahrádku napadne, zkuste se vyhnout chemickým přípravkům na jeho likvidaci. Vyzkoušejte raději domácí postřiky, které si hravě vyrobíte doma. Bývají na olejové bázi a jejich efektem je zalepení dýchacích cest škůdce. Nebo zcela určitě postačí i výluh z pelyňku.

Pokud dodržíme všechny zásady a budeme mít trošku toho zahrádkářského štěstí, můžeme se již brzy těšit na provoněnou domácnost a nové chutě jídel i nápojů. Existuje snad něco lepšího než doma vyrobené mojito s čerstvou mátou, chléb s tvarohem a pažitkou, čerstvá petrželka v polévce, bazalka na domácí pizze nebo pak v zimě uklidňující meduňkový čaj?

Houby rostou, z lesa se vozí po kilech. Prozradíme zaručená místa, kam vyrazit. Více čtěte: ZDE.