Mobilní revoluce: Dvousimkový iPhone bude již letos! Má to však malý háček

Apple přichází na trh s prvním dual simkovým iPhonem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Po dual-sim, tedy dvojsimkovým iPhone volají zákazníci Apple ze všech koutů světa už několik let. Nyní se jim jejich přání konečně vyplní. Podle nejnovějších zpráv tchajwanského deníku United Daily News vyjde dvojsimkový iPhone už na podzim letošního roku. Pro české zákazníky to však háček…

Háček vězí v tom, že tento nový typ iPhone bude v první fázi určen jen pro čínský trh. Zda a kdy se dočkají i zákazníci v Evropě, a tedy i České republice, není zatím zcela jasné. Apple odůvodnil zaměření dvousimkového telefonu zpočátku jen na čínský trh tím, že je zde obecně nejvyšší poptávka po těchto typech telefonů.

Společnost Apple zveřejnila hospodářské výsledky za třetí kvartál fiskálního roku 2018. Tento kvartál bývá typicky tím nejslabším, především z důvodu, že zákazníci čekají na nové modely a novinky zveřejňované každoročně v září. I tak ale dosáhl Apple čistého zisku 11,7 mld. USD, což znamená oproti stejnému období roku 2017 nárůst o téměř 3 mld. USD.

Apple opět rebelem

Apple je mezi výrobci telefonů takový malý rebel. Není tomu tak dávno, co Evropská unie například schválila jednotný nabíjecí konektor pro smartphony microUSB. Apple se ale, jako již několikrát v minulosti, nerad přizpůsobuje většině, a tak se s touto snahou o jistou standardizaci vypořádal tak nějak po svém - vyvinul vlastní rozhraní Lightning. To samé platí i o dnes již běžných paměťových kartách, které umožňuje většina výrobců mobilních telefonů běžně používat. iPhone však nikoliv. 

Vraťme se ale nyní k již zmiňovaným slotům na sim karty. Po duální verzi je volání ze všech koutů světa, nejvíce však z východních trhů, zejména z Číny, kde duální telefony vlastní většina obyvatel. Toho si je vědom i Apple, který právě zde má, podle United Daily News, již na podzim odstartovat prodej dvousimkových telefonů. Ostatně, kde jinde „otestovat“ tuto malou revoluci než na více než miliardové populaci?

Jak má dvousimkový iPhone vypadat?

Podle dostupných informací má mít nový dvousimkový iPhone velikost displeje 6,1 palců a má být navíc tím nejlevnějším modelem z letošního připravovaného tria. V kuloárech se navíc hovoří, že dvě sim karty bude možno v brzké době vkládat i do přímého nástupce iPhone X.

Čeští a vlastně i evropští „jablíčkáři“ si tak na verzi se dvěma sim kartami budou muset ještě nějaký ten měsíc navíc počkat. Můžeme se dohadovat, kolik… Každopádně podle avizovaných zpráv má Apple přijít na trh s trojicí nových telefonů již za necelý měsíc. V Číně se tak má pravděpodobně představit i verze iPhonů na dvě sim karty. Pokud se čínský „test“ Applu osvědčí, mohla by následovat i „dual sim“ expanze i do dalších koutů světa.

8 nejlepších aplikací, díky kterým bude vaše cestování pohodlnější. Více čtěte: ZDE.

Apple uvede letos tři novinky

Jak jsme již výše zmínili, ještě během letošního roku jsou z dílny Apple očekávány hned tři novinky ze světa iPhonů. Jedním z nich má být iPhone X druhé generace, jenž má být osazen 5,8palcovým displejem, dalším pak 6,5palcový iPhone X Plus a výrazně cenově dostupnější iPhone s LCD displejem o velikosti 6,1 palců. Všechny uvedené iPhony budou navíc disponovat kamerovým systémem TrueDepth a technologií Face ID, a tím pádem by Apple úplně upustil od tradičního Home Buttonu.

Apple a jeho aplikace App Store drtí soupeře

Velmi úspěšnou je společnost Apple i v boji o nejlepší obchod s mobilními hrami a aplikacemi. V něm má oproti konkurenci totiž obrovský náskok. Během prvního pololetí letošního roku utratili zákazníci v App Store téměř dvojnásobek toho co uživatelé Androidu v obchodu Google Play. Konkurenci z Google může maximálně těšit to, že i jejich výsledná čísla jsou pozitivní, jelikož u obou dochází pravidelně k poměrně výraznému růstu. Zisk z App Store byl v období od ledna do června celosvětově přibližně 22,6 miliardy dolarů (tedy více než 450 miliard korun), konkurenční obchod Google Play za první pololetí 2018 pak vydělal 11,8 miliard dolarů (přes 230 miliard korun). Zisk je tedy oproti App Store sice pouze poloviční, ale nárůst zaznamenal Google oproti loňsku i tak o téměř 30 procent. 

Mobil v kapse nebo nedostatek spánku u workoholiků mohou způsobit neplodnost. Muži rizika podceňují. Více čtěte: ZDE.