10 tipů, jak vybrat dokonalou kuchyni

Uvažujete o nové kuchyni? Poradíme vám
 

Zařizujete novou kuchyni, nebo se jen chystáte na rekonstrukci stávající? V tomto článku vám poradíme několik užitečných tipů, jak vybrat kuchyň, která splní všechny vaše požadavky. 

Výrobce kuchyní

Právě dobře zvolený výrobce vám ušetří spoustu možných problémů. Kuchyně je investicí na dlouhá léta a zároveň místem, kde budete trávit čas každý den. Vybírejte proto společnosti s dlouhou tradicí, které již mají dostatek zkušeností, nabízejí svým zákazníkům plný servis a mají pozitivní reference. Rozhodně se nevyplatí pořizovat levné kuchyně od neznámých dodavatelů.

Dbejte na celkové ladění domácnosti

Vždy vybírejte podle celkového ladění vaší domácnosti. S kuchyňskou linkou by měla ladit také podlaha a barvy stěn tak, aby vaše domácnost působila uceleně a útulně.

Nakupujte tam, kde můžete reklamovat

Poslední dobou oblíbený dovoz kuchyní z Polska má sice výhody v ceně, skýtá však i několik zásadních nevýhod. Kromě často sporné kvality je to především velká vzdálenost výrobce. Každou drobnost tedy budete muset zasílat za hranice, a tím se doba jejího vyřízení významně prodlouží.

Výběr praktických materiálů

Kuchyňská linka by měla být odolná a snadno udržovatelná. Dbejte proto na výběr kvalitních materiálů, které budou dlouhodobě odolné proti poškrábání, například potažením speciální fólií. Také dobře zvažte vzhled kuchyně, mějte na paměti, že dvířka ve vysokém lesku sice krásně vypadají, bude na nich však vidět každý otisk.

V případě, že si nejste něčím jistí, poraďte se s vaším kuchyňským studiem.

Uspořádejte kuchyni dle vašich potřeb

Hlavní doporučení ohledně praktického uspořádání kuchyňské linky vychází z pomyslného kuchyňského trojúhelníku. Ten propojuje tři hlavní zóny v kuchyni - varnou, skladovací a mycí. Jeho jednotlivé strany mají být dlouhé 90-275 cm, přičemž součet délek stran by neměl být menší než 366 cm a delší jak 739 cm.

Pracovní deska je základ každé kuchyně

Právě kuchyňská pracovní deska je místo, kde se bude odehrávat většina vaší práce, a její kvalita je proto zásadní. Výběr materiálů na pracovní desky je obrovský, na trhu naleznete laminátové desky, kompaktní laminát, umělý či přírodní kámen, kalené sklo i nerezové pracovní plochy. Každý z výše jmenovaných materiálů má svá specifika. V každém dobré kuchyňské studiu vám však s výběrem ideálního materiálu rádi poradí.

Vestavné, nebo samostatně stojící spotřebiče?

Hlavní výhodou vestavných spotřebičů je fakt, že jsou skryty v panelu kuchyňské linky, která zůstává esteticky čistá. Také jejich hlučnost se zabudováním snižuje, musíte však počítat s vyšší cenou.

Volně stojící spotřebiče jsou oproti vestavným praktičtější a jejich výhodou je jednoduchá manipulace s nimi. Při malování nebo stěhování jdou jednoduše přemístit, při poruše na jejich místo dáte nové. Nevýhodou je jen stránka estetická.

Tip: Vybíráte novou troubu na pečení? Přečtěte si článek: Jak vybrat ideální troubu na pečení

Při výběru spotřebičů je také velmi praktické vybavit kuchyni spotřebiči jedné značky. Nejenže budou sladěné, ale také můžete výrazně ušetřit nákupem kompletního setu.

Cena nové kuchyně

Nová kuchyně je investicí na dlouhá léta, a právě proto byste měli dbát především na kvalitu. Vyplatí se sledovat výhodné nabídky a akce, ale nekupovat za výhodnou cenu na úkor kvality.

Jaká podlaha je ideální?

Podlaha v kuchyni musí být v první řadě dobře udržovatelná a voděodolná. Takové mohou být speciální plovoucí podlahy nebo tradiční PVC a vinyly. Vhodné jsou i klasické dlažby, naopak dřevěné plovoucí podlahy doporučené nejsou.

Dřezy, baterie a kování

Ani výběr dřezu a baterie není ničím, co se dá podcenit. Rozdíly v kvalitě jsou propastné a vždy je lepší zaměřit se na výrobky renomovaného výrobce i v případě, že mohou být o něco dražší. Koupí kvalitních výrobků, které budou dlouhodobě sloužit, ve finále ušetříte.

TIP: Přečtěte si: Jak vybrat kuchyňský dřez

Neméně důležitou součástí kuchyňské linky je kování. Ideální je užívat kování od společnosti, která nabízí dlouhou záruku. Jedná se totiž o namáhané prvky, které plní svůj účel mnohokrát za den. Zásuvky existují s měkkým dotahem, se systémem vymáčknutí, případně se otevírají pomocí elektrického setrvačníku. Výběr je velký a je jen na vás, pro jaký typ se rozhodnete, vždy však dbejte především na kvalitu

Pokud chcete mít opravdu kuchyni podle vašich představ, podívejte se po kuchyně na míru a splňte si svůj malý/velký sen. 

Klíčová slova: