Bohyšky jsou ideální rostlinou do stinné zahrady. Jak je správně pěstovat?

Bohyšku neboli hostu můžete s klidem zasadit i pod stromy do stínu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Problém zahrad ve stínu je zřejmý. Nedaří se na nich rostlinám, jež milují slunce. Pokud jste vlastníky takového kousku půdy, pak vám nezbývá nic jiného, než skladbu vhodných rostlin přizpůsobit vaší zahradě. I ona má však své kouzlo, přestože není vystavena svitu slunečních paprsků. Ideálními rostlinami pro zahradu ve stínu jsou bohyšky. Přestavíme vám několik tipů, jak je pěstovat, aby se vám odvděčily bujným růstem.

Bohyška neboli hosta je klasická trvalka, s níž se můžete setkávat na zahradách. Oblíbená byla už i našimi prababičkami, které však pěstovaly jen několik druhů těchto nenáročných a dekorativních rostlin. V současné době je vyšlechtěno několik tisíc kultivarů bohyšek, a to od trpasličích až po obry, jež mají na výšku i přes 100 cm. Bohyšku můžete bez obav zasadit i pod stromy a keře jako podrostovou rostlinu, nebo do skalek či květináčů.

Správná péče se vyplatí

Bohyšky jsou mrazuvzdorné rostliny s bílými dužnatými kořeny. Jejich zelené listy vyrážejí přímo z kořenů. Květy mají různé tvary - mohou být trubicovité, zvonkovité, rozšířené i nálevkovité či pavoukového tvaru, přičemž jejich barva bývá bílá až po temně nachovou. Bohyšky potřebují půdu bohatou na živiny, vlhkou a dobře propustnou.

Nemají rády silný vítr ani ostrý sluneční žár. Nejlépe se jim daří ve stínu. Dovedou snášet i občasné sucho nebo naopak přemokření. Vyschlé bohyšky však nevypadají příliš vábně, proto jim dopřejte pravidelnou zálivku. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani déletrvající sucho jim příliš neublíží. Přesto je vhodné jim poskytnout to, co jim svědčí.

Jak sázet bohyšky

Nejlepším časem pro sadbu bohyšek je období po 15. květnu, kdy už nehrozí chlad a mráz od "ledových mužů". Pro sadbu si připravte vhodné stinné stanoviště. Mělo by být veliké úměrně k očekávané velikosti bohyšky. Například jáma pro veliké rostliny by měla mít v průměru až 90 cm a hloubku alespoň 45 cm.

Bohyšky nekoření do hloubky, tudíž hlubší jámu nemá cenu kopat. Důležité je však nezapomenout nakypřit i hlínu na dně jámy. Zahradní půdu můžete vylepšit rašelinou, nadrobno nasekanou kůrou, chlévskou mrvou nebo kvalitním zahradním kompostem. Bohyšky lze sázet i do jílovité půdy, tu však před sadbou obohaťte a nadlehčete hrubým pískem.

Při vlastním sázení bohyšky do jámy je nutné dodržet jedno důležité pravidlo. Bohyška by měla v jámě sedět kořenovým krčkem na vyvýšené kupce tak, aby jí kořeny splývaly dolů. Ty opatrně rozpleťte a rozprostřete po stranách kupky. Zasadit bohyšku s propletenými a stěsnanými kořeny vhodné není. Jámu opatrně zasypte půdou a udusejte rukou nebo chodidly. Nakonec bohyšku důkladně zalijte. Půdu okolo bohyšky byste měli namulčovat, abyste omezili ztrátu vody a udrželi její kořeny v chladu. Vrstva mulčovací kůry dodá okolí zároveň estetický vzhled a omezí růst plevelů.

Bohyšky zalévejte přímo ke kořenům

Stálezelené bohyšky milují vláhu, proto jim ji pravidelně dopřejte. Nezalévejte je však na listy, které by takto pak mohly uhnívat. Vlhké listy velice často lákají k návštěvě slimáky. Nejvhodnější zálivkou je ta přímo ke kořenům pomocí konve bez kropítka nebo přímo hadicí.

Nejlépe je bohyšky zalévat ráno, večerní a noční zálivka opět láká slimáky. Stejné zásady jako pro bohyšky v půdě na zahradě platí i pro ty v květináčích. Zalévat byste je měli jednou za dva až tři dny, přičemž průměrně velká bohyška spotřebuje asi 4,5 litru vody denně.

Chlévská mrva, zahradní kompost nebo průmyslová hnojiva?

Každá rostlina vyžaduje hnojení, bohyšky na tom nejsou jinak. Můžete použít chlévskou mrvu nebo zahradní kompost, i když v tomto případě se velice špatně odhaduje jejich skladba. Další možností jsou průmyslová hnojiva, u nichž přesně znáte složení. Nezapomeňte také bohyšky pravidelně na jaře a na podzim mulčovat.