Pěstujete rajčata? Pomáhají proti nádorovým onemocněním a slouží jako repelent

Proč jsou právě rajčata tak úžasná?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pěstovat rajčata lze v našich podmínkách jak na zahradách, ve sklenících, tak i na balkónech. Obsahují silný antioxidant lykopen, který na sebe váže volné radikály, a tím působí jako prevence nádorových onemocnění. Věděli jste, že působí i jako repelent proti mravencům a komárům? Pojďme se podívat, jaké další účinky rajčata mají.

Pěstování rajčat není nic složitého. Začátečníkům stačí přečíst si návod a jít na to. Na trhu existují keříkové a tyčkové odrůdy rajčat a už podle názvu je mezi nimi zásadní rozdíl hlavně v tom, že tyčková rajčata potřebují jako oporu tzv. tyčku a keříková u většiny druhů nikoli. Tyčková také oproti keříkovým stále rostou a musí se vylamovat výhony, což vyžaduje větší úsilí. Můžete si vybrat podle libosti velikost i barvu plodů. Pokud chcete ochránit rostliny proti škůdcům, máme pro vás pár tipů.

Rajčata proti škůdcům

Pokud chcete ochránit angrešt před škůdci nebo růže před skvrnitostí listů, rajčata jsou úžasný pomocník, přičemž je nemusíte ani vysazovat vedle rostlin, ale stačí si připravit jednoduchý postřik: Smíchejte šťávu z pár listů (odšťavněte v odšťavňovači), přidejte větší díl vlažné vody a špetku kukuřičného škrobu. Konkrétně budou ochráněny alkaloidem solaninem, jenž se používal jako přírodní insekticid.

Pěstování rajčat

Můžete si vybrat opravdu z obrovského množství druhů rajčat červených, zelených, fialových, žlutých, oranžových i proužkovaných. Co se týká velikosti plodů, tak nejmenší jsou tzv. třešňová. Pokud se podíváme naopak na ty největší, tak těch je hned několik druhů a některá mohou dokonce vážit až půl kilogramu. Vybrat si pro sebe tu nejlepší odrůdu tak nemusí být vůbec jednoduché.

Rajčata jsou samosprašné rostliny. K opylení stačí průvan nebo poklepání na rostlinu.

Jak správně pěstovat rajčata?

Pokud máte možnost, zvolte pro rajčata určitě slunné místo, kde jste minulý rok nepěstovali rajčata a ani jiné lilkovité rostliny (brambory, baklažány a další). Při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku vysazujte rostliny blíže ke dveřím. Sází se na tzv. vodu, kdy vytvoříte hlubší jamku a vložíte do ní rostlinku a do dvou třetin díru zahrnete hlínou. Naplníte vodou a počkáte, až dojde k úplnému vsáknutí.

Postup opakujete dvakrát až třikrát podle vlhkosti půdy. Nakonec je zahrnete suchou hlínou a díky tomu zabráníte vypařování půdy. Rostlinky se lépe ujmou. Chcete-li předejít vysychání kořenů, použijte mulč (stačí posekaná tráva). V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu, proto je třeba vylamovat je rukou, dokud jsou křehké a mají velikost 5-10 cm.

Přidáte-li při pěstování rajčat i bazalku, česnek nebo mátu, pomůžete tím odhánět škůdce - mravence, svilušky, housenky a další. Naopak se jim nedaří v blízkosti brambor, kde se na ně může přenést plíseň bramborová, či fenyklu a kukuřice, tyto plodiny mají opačný efekt a škůdce na ně přenášejí.

Rajčata a zdraví

Rajčata obsahují vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A. Z minerálních látek pak vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík. Pomáhají při zánětech močových cest, snižují cholesterol, čistí ledviny, zvyšují imunitu. Celkově detoxikují a upravují trávení.

Při horečkách čerstvá rajčatová šťáva pomůže člověka ochladit a díky obsahu solí a minerálních látek také ulevuje od únavy. Pokud ale patříte k lidem trpícím na záněty kloubů a dnu, určitě je ze svého jídelníčku vynechejte, protože mohou podporovat usazování kyseliny močové v kloubech.

Klíčová slova: