Co s trávníkem na jaře: Dopřejte mu dostatek vzduchu a hnojiva

Na jaře je třeba trávík zbavit všeho, co tam nepatří
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jaro je konečně v plném proudu. Všechno kvete, nejvíce asi řepka olejka, a včely vesele opylují a vyrábějí med. Kromě bujného plevele roste na zahradách také trávník, který je nutné již pravidelně sekat. Aby však byl opravdu líbivým, je nutné se o něho postarat i jinak. Víte, jak na to?

Práce na zahradě prakticky nikdy nekončí. Pouze v zimě si příroda bere oddechový čas a vám dává na chvíli prostor si konečně odpočinout. Hned zjara je nutné se opět pustit s chutí do všeho, co ze zahrady učiní příjemné a hezké prostředí. Péči je nutné věnovat také trávníku, který po dlouhé zimě nevypadá dvakrát vábně - shrabat staré listí je to první, co na jaře nejspíš budete provádět.

Kyselost z půdy vyženete vápněním

Jestliže je váš trávník spíše mechovým kobercem, nastal nejvyšší čas k jeho vápnění. Mechu se daří hlavně v polohách ve stínu a tam, kde je kyselá reakce půdy. Vápnem vyrovnáte kyselost, je však nutné vápnit opatrně, abyste se nedostali do opačného extrému, kdy by naopak půda byla zásaditá. V takovém případě byste pak museli likvidovat úporné pampelišky. Ty jsou sice léčivé a jejich květ je krásně žlutý, ale v pečlivě udržovaném trávníku nejsou právě nejhezčí ozdobou.

Vertikutace aneb provzdušňujeme trávník

Velmi často se na trávníku vytvoří nepropustná vrstva, tvořená plevelem, zbytky posečené trávy i odumřelými částmi rostlin. Trávník správně nedýchá a dochází k zamezení přístupu vody do půdy. Zároveň může být trávník napadený houbovými chorobami, přičemž se také zkracují jeho kořeny. V suchém období, kterého je v současné době více, než bychom si přáli, kořeny nedosáhnou na vláhu v hlubší vrstvě půdy a trávník jeví známky schnutí.

Vertikutací krásně trávník provdušníte a zbavíte ho všeho, co v něm nemá být. K tomuto účelu je třeba využít speciální vertikutátor, a to buď elektrický či benzínový pro menší ploch zahrady, nebo zahradní traktor na větší plochy. Aby vertikutace splnila svůj účel a trávník neponičila, je nutné nastavit nože vertikutátoru tak, aby se půdy pouze dotýkaly. Zároveň si vyberte vhodný čas pro provzdušňování - obvykle jsou to dva dny po dešti. Po provedení vertikutace je třeba zbavit plochu vyhrabaného materiálu. Pokud se vám objevila holá místa, měli byste je posypat kompostem a znovu osít.

Jarní trávníková hnojiva

Abyste nastartovali jarní růst trávníků, měli byste mu dopřát také dostatek živin v podobě hnojiva. Nejdůležitějšími prvky jsou dusík, draslík a fosfor. Při nedostatku hnojiva trávník neprospívá, žloutne, slábne a zarůstá mechem a plevelem. Obvyklá dávka hnojiva je:

  • 15 až 20 gramů čistého dusíku na m2 (hlavně na jaře)
  • 3,4 až 8 gramů fosforu na m2 (důležitý je pro nový výsev trávníku)
  • 9,6 až 19,3 gramů draslíku na m2 (hlavně v létě a na podzim).

Současně se základním hnojením je možné plochu trávníku doplnit také o speciální hnojiva proti plevelům a mechu. Na výběr jsou jak granulovaná, tak i tekutá hnojiva, přičemž z tekutých má trávník rychlejší příjem živin. Pro granulovaná hnojiva je nutné použít rozmetadlo nebo aplikační vozíky. Při výběru správného hnojiva se řídíme hlavně velikostí plochy trávníku a aktuální jeho potřebou podle ročního období. Obvykle platí, že čím kvalitnější hnojivo, tím je také dražší.