Indická kuchyně po česku aneb vyrobte si doma tradiční sýr paneer

Paneer je tradiční indický sýr z plnotučného kravského mléka.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte-li chuť na něco originálního, možná si vyberete zahraniční kuchyni, která vaše chuťové buňky uspokojí. Záleží na vašem apetitu, protože na výběr je celá škála restaurací - řecká, italská, francouzská, čínská či indická, do nichž můžete zavítat a ochutnat jejich speciality. V indické kuchyni je tradičním jídlem sýr zvaný paneer. Jestliže jste ho někdy ochutnali s některou z výborných omáček, jistě jste propadli jeho dokonalosti. Víte, že si paneer můžete vyrobit i doma?

Indický sýr paneer se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Jeho nespornou výhodou je hlavně to, že se při vaření nerozpouští jako jiné sýry. Lze ho tedy s úspěchem vařit i grilovat. Vždy si zachová svůj původní tvar a středně tvrdou konzistenci. Možná i proto se stal paneer tolik oblíbeným ve vegetariánské stravě. 

Ptáte-li se na jeho chuť, pak je nutné říci, že nemá téměř žádnou. O to více však vyniknou jemné nebo pikantní zeleninové nebo kari omáčky, které se k paneeru v Indii připravují. Znáte Paneer Tikka Masala, Paneer Lavab Dara nebo Shahi Paneer? Jedná se o názvy typických indických vegetariánských pokrmů, jež však s klidem mohou ochutnat i vyznavači pojídání masa. Výborně chutnají s typickým indickým chlebem naan nebo plackou chapati. 

Jak si vyrobit paneer doma? 

Pokud byste si chtěli připravit jídlo s paneerem v domácím prostředí vaší kuchyně, bude možná jednodušší si tento sýr doma také vyrobit. Jeho příprava je totiž celkem jednoduchá. Co budete potřebovat, aby se vám dílo podařilo?

Připravte si potřebné suroviny:

  • 2 litry čerstvého plnotučného mléka s obsahem minimálně 3,5 % tuku (nejlepší je mléko přímo od farmáře)
  • 1 citron
  • síto
  • bavlněné jemné plátýnko
  • hrnec s tlustým dnem, případně máslo

Postup práce:

  1. Pro výrobu sýru paneer budeme potřebovat hrnec s tlustým dnem, aby se mléko při vaření nepřipalovalo. Další možností je vymazat jiný hrnec máslem.
  2. Do hrnce nalijeme studené mléko a dáme ho ohřívat na mírný plamen.
  3. Mléko je nutné stále míchat, aby se nepřipálilo.
  4. Mezitím vymačkáme šťávu z citronu a zbavíme ji pecek.
  5. Jakmile začne mléko v hrnci vařit, přilijeme do něho citronovou šťávu.
  6. V tento moment se začnou srážet bílé vločky. Celý proces může trvat 2 až 3 minuty. Vznikne nám vysrážený bílý sýr a tekutá syrovátka nažloutlé barvy.
  7. Jestliže by se veškeré mléko nevysráželo, je třeba přidat ještě šťávu z citronu a proces opakovat.
  8. Nyní přejdeme k tvarování sýru. K tomu budeme potřebovat oddělit bílou hmotu od syrovátky pomocí síta a plátýnka.
  9. Syrovátku si můžeme ponechat a vypít.
  10. Sýr paneer v plátýnku pevně zabalíme a zbavíme ho co největšího množství tekutiny, která v něm ještě zůstala.
  11. Správně udělaný paneer bude mít tvarohovou konzistenci.

Jak dlouho vydrží doma připravený paneer?

Nejlépe je čerstvě vyrobený paneer ihned spotřebovat. Pokud ho potřebujete uchovat delší dobu, pak ho nakrájejte na plátky či kostky, dejte do misky a zalijte vodou. Do vody musí být paneer zcela ponořený, aby přečkal bez újmy alespoň dva týdny v ledničce. V mrazničce vám paneer vydrží po dobu 3 měsíců.