Parádní kousky! Houbaři se konečně dočkali, na mnoha místech republiky mají žně

Nejvíce rostou hřiby (hned několik druhů) a pančáci, ale také holubinky (růžovky, zelené...). Podívejte se do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Říkal vám někdo, že je sucho, a proto nerostou houby? Tak ho klidně můžete odkázat do patřičných mezí. Pravdou je, že půda v České republice by snesla mnohem více vody, to ovšem neznamená, že houbaři pověsí své košíky na hřebík. Naopak, v některých částech země začaly pravé houbové žně.

Než vyrazíte do míst, která neznáte a nemáte tam svá osvědčená houbová místečka, je dobré se připravit. Dnes už na Facebooku existuje celá řada skupin, kde vám rádi poradí. Ne, že byste dostali přímo souřadnice, ale minimálně tip na správný směr určitě. A to je neocenitelné. Výborná je například skupina Kde rostou

Hitem jsou části Vysočiny

Pravdou je, že vyrazit do lesa ještě před pár dny, tak se vám práší pod nohama prakticky všude. Situace se ale naštěstí zlepšila alespoň v některých částech Česka. „Vysočina je jistota, najdu tam vždycky. Ale pozor, ne všude. I tam je potřeba pečlivě zvážit, kam se rozjet. Například u Humpolce je to celkem bída,“ vysvětluje Karel Strejček, který houbaří už desítky let.

Nejčastější nálezy jsou teď hlášeny právě z Vysočiny, konkrétně z okolí Žďáru nad Sázavou či Nového Města na Moravě. A zkušení houbaři slibují, že následující dny bude ještě lépe. „Mělo by se to rozjet i do dalších koutů země. Houby vám nevyrostou hned, potřebují pár dní po opravdu vydatných deštích. Někdo si myslí, že sotva zamží, tak houby bude sekat kosou. To tak ale nefunguje. A také je třeba počítat s tím, že červivost je vysoká, na rozdíl třeba od podzimu,“ doplňuje Strejček.

Kam vyrazit a kam zatím ne?

Růžky už houby vystrkují i na Šumavě, kde lidé hlásí hlavně hřiby a holubinky, v Jizerských horách jsou to zase křemenáče. Úlovky už si nosí také houbaři v jižních Čechách. Naopak na západ od Prahy je to zatím dost špatné. „Už mi přijde, že jsme tu prokletí. Dřív tu rostlo hub, že jsme to nestihli zpracovávat. Ale poslední dva roky jsou opravdu špatné. O létě ani nemluvím, to už jsme nenašli několik let,“ stěžuje si paní Kamila z Hýskova. 

Od Prahy tedy ideálně na východ, sem tam něco se dá najít už i v Klánovickém lese. „Málo, opravdu jde o pár kousků, navíc červivých. Ale po těch deštích teď čekáme lepší časy,“ usmívá se Stanislav Hovorka z Úval. A náš tip? Jednoznačně Žďársko, tam to opravdu vypadá na to, že se určitě nebudete vracet s prázdnou.