Jak lehce vylepšit váš kompost: Trik, který pomůže zrychlit rozkládání

S urychlením rozpadu kompostu vám pomůže oblíbený šumivý nápoj
  |   zajímavost

Kompost je ideálním způsobem, jak zužitkovat zbytky jídla a zároveň si levně vyrobit vlastní hnojivo. Ne vždy se to ale daří tak, jak bychom si představovali. Naštěstí existují i jednoduché tipy na to, jak se v kompostování stát profíkem.

Kompost dokáže přeměnit zbytky potravin, které bychom jinak vyhodili, na velmi účinné hnojivo, pomocí kterého můžeme dodat živiny na záhony, jak na svém webu uvádí Rada ochrany přírodních zdrojů.

Kompost vytváří dokonalé prostředí pro rozklad organických zbytků. Je totiž zároveň i ideálním prostředím pro množení bakterií, některých druhů hub a dalších organismů, které tento proces urychlují. Mezi tyto organismy patří mimo jiné i žížaly.

Výsledná hmota, kterou z kompostu získáváme, vypadá podobně jako hlína, obsahuje ale mnohonásobně více živin a může nám tak pomoci dokonce i zlepšit naši úrodu zeleniny a ovoce.

Studený a horký kompost

Existuje hned několik typů kompostu, které spadají do dvou hlavních kategorií, jsou jimi horký a studený kompost.

Studený kompost

Tento typ kompostu je ideální pro ty, kteří nemají čas na to, aby se o kompost starali.

Studený kompost totiž žádnou péči nevyžaduje a rozkládá zbytky jídla, které do něj přidáme přirozenou cestou. To znamená, že si na výsledný produkt musíme nějaký ten čas počkat. Pokud s kompostem právě začínáte, můžete si na hnojivo počkat dokonce až dva roky.

Horký kompost

Druhým typem kompostu je kompost horký. Jde o mnohem rychlejší způsob získání "černého zlata", neboli výsledného hnojiva. Vyžaduje ale pořádnou dávku péče. Je nutné v něm udržovat správnou úroveň uhlíku, dusíku, vzduchu a vody. Na rozdíl od studeného kompostu si ale na hnojivo počkáte jen několik měsíců.

Jak urychlit rozklad studeného kompostu?

Pokud chcete rozklad zbytků potravy urychlit, ale zároveň se nechcete starat o horký kompost, nezoufejte. Existuje jeden trik, jak toho docílit. Stačí do kompostu přidat jeden oblíbený šumivý nápoj, jde o Coca-Colu.

„Jedna plechovka coly je ideální na 30 cm krychlových. Pomůže s rychlým rozkladem organických materiálů,“ prozradil pro Express Tom Hilton, generální ředitel National Greenhouse.

Zdroj: Natural Resources Defense Council, Express

KAM DÁL: Jak se levně zbavit plevelu: Stačí vám jen obyčejná voda.

Klíčová slova: