Na zimu je třeba se připravit. Chraňte dům i zahradu a nezapomínejte na zásoby ve sklepě

Když dům pořádně nepřipravíte, bude vás to stát peníze i nervy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Teplých dní už letos nebude mnoho. Zima už je za rohem, ve vyšších polohách už dokonce mrzlo. Před silnými mrazy chráníme nejen sebe, ale myslet je třeba i na dům nebo zahradu a je nutné se připravit. Na co bychom neměli zapomenout, aby se nám to neprodražilo?

Nechávat věci na poslední chvíli by se mohlo zle nevyplatit. Nejde jen o peníze, ale také případnou práci a starosti. Máte na zahradě venkovní bazén či jezírko? Pokud jste ještě nic neudělali pro to, aby vám mráz nepotrhal nádrže, máte možnost to napravit. Zrovna tak velké nádoby s květinami, kde zůstala voda, může mráz poškodit.

Rozmrazení potrubí nechte odborníkům

Jednou ze zásadních podmínek, jak "přežít" zimu, je vypustit vodu a její přívod ven na fasádu. Ono zastavit vodu i v mrazech je celkem legrace, ale z potrubí už ji těžko vypustíte, bude zmrzlá. Jak ji rozehřát? Záleží, jakou máte fasádu, pokud to je možné, pomůže teplomet nebo letlampa; pokud máte na fasádě izolační materiál, budete muset pozvat instalatéra. Používá se k tomu elektrické rozmrazování s pomocí rozmrazovacích transformátorů. 

Toto rozmrazování smí provádět poučená osoba a můžete jej použít jen na kovová potrubí. Vyvarujte se uvnitř objektů rozmrazování otevřeným ohněm, je to nebezpečné a hořlavé předměty se mohou vznítit ještě dlouho poté, co jste skončili s rozmrazováním. Někdy se stane, že ve velkých mrazech někdo zapomene třeba zavřít okno na WC a potrubí zamrzne. V podobných případech nezbývá, než dát do místnosti přímotop a zapnout ho. A obrňte se trpělivostí - rozmrazování může trvat i celý den i déle. I z tohoto je tedy zřejmé, že lepší vše udělat teď než zbytečně panikařit za pár týdnů.

Na dveře pomůže pěnové těsnění

Netěsní vám dveře nebo okna? Jako první záchrana může pomoc takzvané pěnové těsnění. Oblepte jím dveře. Někdy stačí položit složené deky třeba k balkonovým dveřím nebo použít méně elegenatní řešení u vstupních dveří zavěšením deky.

Na jaře pak vyměňte dveře nebo zajistěte, aby prostě těsnily. Podobné je to s okny. Použijte pěnové těsnění a uvažujte o výměně oken. Investice to není jen do zimy, ale i do léta, kdy vám zase může vnikat do domu horko.

Myslete i na zásoby ve sklepě

Třebaže jste doposud nemuseli řešit zásoby potravin a zeleniny ve sklepech a zahradních domcích, nyní by bylo vhodné je zajistit proti promrznutí. Vytrvalý mráz postupně ochlazuje všechny prostory a asi by nebylo příjemné, kdyby vám zamrzly třeba kompoty nebo uskladněné brambory či hlízy květin.

Dveře od sklepů i zahradních domků je dobré odizolovat třeba polystyrenovou deskou. Jablka a brambory přikryjte slámou nebo dekou a kontrolujte, zda někdo nenechal pootevřené okno či dveře, jinak přijdete o veškeré zásoby. Jak chutnají brambory, které jsou uložené v chladu, aniž by musely přemrznout, to asi ani poznat nechcete.

Obalte stromy a keře

Silné mrazy mohou poškodit i stromy a keře na zahradě. Zkontrolujte i zakryté záhony trvalek a růží, které by měly být dostatečně chráněny. Stromy ochráníte tím, že jim zabalíte kmen jutou a u malých stromků se vyplatí obalit třeba netkanou textilií i korunu. Pokud máte na zahradě okrasné trávy, měly by být svázané celé trsy a pampové trávy by se měly chránit fólií.